Svijet
10

Majka osuđena na zatvorsku kaznu jer je kćerci dala pilulu za abortus

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Žena iz Pennnsylvanije osuđena je na 18 mjeseci zatvora jer je online kupila pilule za abortus i dala ih svojoj kćerci tinejdžerki kako bi prekinula trudnoću.

Jennifer Ann Whalen, 39 (Washingtonville), samohrana majka koja radi kao pomoćnica u staračkom domu, u augustu je proglašena krivom jer je sa jednog europskog online sitea naručila pilule za induciranje abortusa za svoju 16-godišnju kćerku koja je zatrudnjela.

Whalen je osuđena na kaznu u petak, a u zatvoru će provesti između 12 i 18 mjeseci jer je narušila zakon koji nalaže kako abortus mora izvesti doktor.

Također je kažnjena i sa 1.000 dolara kazne, te će, nakon puštanja, morati odraditi 40 sati društveno korisnog rada. Tužilaštvo je tražilo zatvorsku kaznu do sedam godina, te 15.000 dolara kazne.

Matthew Bingham Banks, njen advokat, prethodno je kazao Reutersu kako njena kćerka nije imala zdravstveno osiguranje, niti je u njihovoj blizini postojala klinika koja bi željela obaviti abortus. Najbliža klinika za abortus od njihovog je doma udaljena oko 70 kilometara.

Njena kćerka je, nakon uzimanja tablete, dobila grčeve i počela krvariti, a Whalen ju je potom odvela u bolnicu.

Još jedan sličan slučaj dogodio se na Floridi, kada je muškarac osuđen na 13 godina zatvora, te kaznu od 28.500 dolara jer je prevario djevojku da uzme tablete za abourtus. U junu je Florida pojačala već postojeći zakon o kaznama za ubijanje fetusa.