Guardian
0

Mafija je spasila svjetske banke od krize

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Globalni finansijski sistem u nedavnoj krizi je opstao zahvaljujući gotovom novcu organiziranog kriminala, piše u srijedu autor komentara u londonskom The Guardianu.

Vodeće svjetske banke, kojima je očajnički bila potrebna gotovina, posegnule su za novcem mafije, pa je veći dio od nevjerojatnih 352 milijarde dolara profita od trgovine drogom tokom vremena uključen u globalni ekonomski sistem, a prljavi novac je na taj način opran.

Iako sve ovo zvuči nevjerovatno, nastavlja list, to je još krajem prošle godine priznao šef agencije Ujedinjenih naroda za borbu protiv trgovine drogom i organiziranog kriminala (UNODC).

Ogroman dio globalne ekonomije, po nekim proračunima čak petina, otpada na organizirani kriminal - trgovinu oružjem, drogom i ljudima.

Britanski pisac John le Carre, koga je novinar Guardiana posjetio u njegovoj kući u Hampsteadu, u sjeverozapadnom Londonu, ističe da nije pristalica teorija zavjere, ali da uprkos tome smatra kako se spomenuti podaci namjerno ne šire u javnost i dodaje da je ta neman sada tako velika da je više niko neće moći savladati.

Autor komentara u Guardianu citira Balzacovu misao da iza svakog velikog bogatstva leži neki veliki zločin i zaključuje da vlade širom svijeta moraju pronaći političku volju da se obračunaju s velikim zločincima, a ne samo s malim.