Biskupi upozoravaju
0

"Mafija je kao rak koji se širi Italijom"

FENA
Italijanski biskupi upozorili su na djelovanje mafije, "rak ranu" koja je prisutna u cijeloj Italiji, unatoč svim udarcima koje su joj zadale državne vlasti, stoji u dokumentu do kojeg je došla agencija France Presse.

Organizirani kriminal „jedna je od najdubljih rana juga zemlje“, „poput raka“ je, koji oštro osuđujemo, stoji u izvještaju na 20 stranica što ga je izdala talijanska Biskupska konferencija.

Ističe se da „organizirani kriminal ne može i ne smije diktirati ritam ekonomije i politike juga zemlje“.

  • Mafijaška kontrola juga zemlje snažno ograničava ili u potpunosti onemogućuje djelovanje državnih vlasti, omogućujući plodno tlo za korupciju, mijenjajući tržište rada, omogućujući manipulaciju na svim poljima i „kontaminirajući“ cijeli državni teritorij, stoji u izvještaju. Ondje se na diskretan način u pitanje dovode i državne političke strukture.

  • Najviše zabrinjavaju okolnosti i ozračje koje mafiji uvijek omogući "obnovu" čak i nakon svih udaraca koje im zada država i unatoč akcijama snaga reda i pravosuđa, stoji u izvještaju u kojem se društvo poziva na "nacionalnu solidarnost" i "građanski duh i razum", prenosi u četvrtak Hina.