Prijedlog zakona
0

Mađarska planira zabraniti sadržaje koji promoviraju homoseksualnost među mladima

V. K.
Zakon predložila Orbanova stranka Fidesz (Foto: EPA-EFE)
Zakon predložila Orbanova stranka Fidesz (Foto: EPA-EFE)
Vladajuća partija u Mađarskoj Fidesz, čiji je predsjednik Viktor Orban, planira predložiti nacrt zakona o zabrani promocije homoseksualizma među mladim ljudima, kao i teme poput promjene spola.

Novi nacrt zakona podrazumijeva zabranu prikazivanja obrazovnih programa koji bi govorili o temama kao što su seksualnost, ali i promjena spola. Također, nacrt zakona Orbanove stranke predlaže i zabranu prikazivanja reklama velikih kompanija koje izražavaju solidarnost s pripadnicima LGBTIQ+ zajednice.

Ukoliko bi ovakva vrsta zakona bila usvojena u Parlamentu Mađarske, Orban je naglasio kako bi se u budućnosti zabrana proširila i na filmove i knjige koji bi promovirali teme kao što su seksualnost i promjena spola.

Nakon što je Fidesz objavio nacrt zakona, reagovale su brojne nevladine organizacije koje su osudile prijedlog mađarskog premijera.

Amnesty International je saopćio kako bi novim zakonom sloboda izražavanja u Mađarskoj bila ugrožena.

"Sloboda izražavanja i dječja prava ovim bi se zakonom ograničila. Ovaj potez ugrožava mentalno zdravlje mladih i sprečava ih da pravovremeno dođu do određenih informacija. Takav zakon samo pojačava predrasude i homofobiju, koja je nespojiva s vrijednostima demokratskih društava", dodali su iz organizacije.

Već ranije je mađarski parlament usvojio paket zakona kojima se u Ustav Mađarske ugrađuju tradicionalni pojmovi porodice i roda. Također, zakoni zabranjuju istospolnim parovima usvajanje djece.