Svijet
0

Madagaskar imenovao novog ministra odbrane

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Viceadmiral Mamy Ranaivoniarivo imenovan je u ponedjeljak za ministra odbrane Madagaskara, nakon ostavke njegove prethodnice na tu dužnost, koja je osudila krvavu represiju od subote predsjedničke garde nad opozicionim demonstrantima, objavio je zvaničan izvor.

Nakon ostavke ministrice Cecile Manorohanta, vijeće ministara sastalo se u ponedjeljak da bi imenovalo njenog nasljednika. Radi se o viceadmiralu Mamyju Ranaivoniarivu", rekao je pukovnik Rarasoa, direktor za komunikacije ministarstva odbrane.

Do ovoga imenovanja, viceadmiral Ranaivoniarivo bio je direktor vojnog kabineta madagaskarskog predsjedništva.

Manorohanta je podnijela ostavku osudivši represiju predsjedničke garde u demonstracijama tokom kojih je poginulo 28 osoba u glavnom gradu, navodi se u saopćenju koje je u ponedjeljak objavio privatni radio Radio Antsive.

Službeni izvori objavili su kako je i dosadašnja ministrica pravosuđa Bakolalao Ramanandraibe Ranaivoharivoni podnijela ostavku na svoju dužnost.

Izvještaji o ostavkama dviju ministrica objavljeni su u trenutku kad Madagaskar žali za žrtvama subotnjega nasilja u kojem je poginulo najmanje 28 ljudi, a više od 200 ih je ranjeno. Pripadnici predsjedničke garde počeli su pucati na demonstrante bez upozorenja.