SAD
0

Luteranska crkva štiti homoseksualne pastore

FENA
Američka luteranska protestantska crkva, koja u Sjedinjenim Državama ima 4,6 miliona vjernika, više neće braniti homoseksualnim pastorima koji žive zajedno da vrše službu, nakon glasanja na crkvenom kongresu u Minneapolisu.

Evangelička luteranska crkva u Americi (ELCA) koju u SAD-u čini desetak hiljada vjerskih zajednica, u petak je, nakon žestoke rasprave, s 559 glasova prihvatila je tekst kojim homoseksualnim pastorima "koji su u trajnoj i monogamnoj vezi" dopušta da vrše službu u crkvi. Protiv tog prijedloga bio je 451 izaslanik, navodi AFP.

Na trodnevnom kongresu na kojem je učestvovalo 2.000 izaslanika, od kojih je hiljadu imalo pravo glasa, rasprava je bila žučna, priznao je glasnogovornik ELCA-e John Brook: "Tumačenja pisama o tom pitanju se razlikuju. Svako je donio odluku po vlastitu nahođenju. Bila je to žestoka rasprava, ali u granicama pristojnosti", dodao je.

"Nismo prvi u SAD-u koji smo donijeli takvu odluku", rekao je Brook.

I neke druge protestantske crkve, poput Američke anglikanske crkve, već dopuštaju zaređivanje homoseksualnih pastora na službi u Sjedinjenim Američkim Državama.