Osvojio četvrti mandat
0

Lukashenko pozatvarao protivnike i namjestio izbore

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Bjeloruski predsjednik Alexander Lukashenko osvojio je četvrti mandat na izborima koji su obilježeni policijskom brutalnošću nad demonstrantima i hapšenjem opozicionara, javlja Reuters.

U nedjelju je glavnim gradom Minskom marširalo oko 10.000 demonstranata koji su uzvikivali parole protiv Lukashenka, što predstavlja najznačajnije javno suprotstavljanje njegovoj, 16 godina dugoj vladavini.

Specijalna policija je na demonstracija odgovorila silom, premlaćujući učesnika pendrecima na Trgu nezavisnosti. Neki od učesnika protesta na policiju su bacali kamenje i grudve.

Nekoliko osoba je ostalo ležati na zemlji, a među njima i starija žena koja je dobila udarac u glavu. Opozicija je objavila da su barem tri njihova kandidata zatvorena.

Među uhapšenima je i 56-godišnji Andrei Sannikov, koji je ranije uzvikivao "dole sa vladavinom Lukashenka i sloboda za Bjelorusiju".

Vladimir Neklyayev je uhapšen i odveden iz bolničkog kreveta gdje se oporavljao od povreda glave.

Rano u ponedjeljak je Izborna komisija objavila da je Lukashenko osvojio 79,7 posto glasova. Opozicija tvrdi da je Lukashenko namjestio izbore.