Svijet
0

Los Angeles Times: Američka vojska planira odstupnicu za Irak

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki vojni planeri počeli su raditi na odstupnici u slučaju da jačanje američkih trupa u Iraku propadne, uključujući postepeno povlačenje američkih snaga i veći naglasak na obuci i savjetovanju iračkih trupa, izvještava Los Angeles Times u izdanju od ponedjeljka.

Strategija, djelimično zasnovana na američkom iskustvu u El Salvadoru u 1980-im, u ranim je fazama planiranja, pišu novine, pozivajući se na američke vojne zvaničnike i Pentagonove konsultante koji su tražili da ostanu anonimni, prenosi Reuters.

Riječ je o odstupnici ukoliko plan Bushove administracije da stabilizira Irak slanjem 26.000 dodatnih vojnika propadne, ili ukoliko Kongres pod vodstvom Demokrata limitira taj potez, pišu novine.

Novine su navele riječi zvaničnika Pentagona: "Ovaj dio svijeta alergičan je prema stranom vojnom prisustvu. Mogućnost da vam se otvori prilika veroma je mala. Vaša sposobnost da utječete na to slanjem većeg broja američkih vojnika eventualno vas dovodi do tačke samoporažavanja."

Sjedinjene Države poslale su 55 pripadnika Zelenih beretki u El Salvador kako bi pomogli pobunjenicima koji su se borili od 1981. do 1992. godine, u potezu koji bi učinio američko vojno prisustvo manje uočljivim, pišu novine.

Novine pišu kako su zvaničnici Pentagona izjavili da će iranski plan uključiti više savjetnika, ali da je model El Salvadora utjecao na planiranje.

U Iraku je trenutno oko 140.000 američkih vojnika.

Okretanje od povećanja broja vojnika ka većem oslanjanju na savjetodavnu ulogu adiminstraciju bi dovelo u veći sklad s Iračkom studijskom grupom, nepristrasnom grupom koja je preporučila postepeno smanjenje američkih borbenih snaga u Iraku.