Velika Britanija
0

Londonski listovi kritiziraju Browna

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Londonski listovi se veoma kritički osvrću na pokušaj premijera Gordona Browna da opravda rat u Afganistanu.

Tako "Times" piše da Brown pruža "vrlo slabu utjehu vojnicima, slaba objašnjenja javnosti i ne nudi nijedan uvjerljiv odgovor na primjedbe kritičara".

Ni visokotiražni "Sun" nije impresioniran premijerovim nastupom u vezi s Afganistanom. List prenosi utiske porodica nekih ranjenih i poginulih vojnika da Brown, u govoru, nije pokazao da imalo suosjeća s njima, dok u svom uredničkom komentaru konstatira da Brown ne posjeduje "ni retoričke sposobnosti niti dramu" ratnih premijera poput Churchilla i Blaira čija je dužnost da podstiču i tješe naciju.

Ni "Independent" ne pruža podršku Brownu konstatirajući da mu prijeti revolt sopstvenih laburističkih poslanika. Jedan od njih, Pau Flynn, uporedio je konflikt u Afganistanu s američkim ratom u Vijetnamu. On poziva na povlačenje britanskih vojnika u bezbjedne zone, gde bi bili zaštićeni od velike i neposredne opasnosti kojoj su stalno izloženi.

"Guardian" prenosi da premijer razmatra mogućnost privremenog povećanja broja vojnika u Afganistanu, a što bi bilo iskorišteno za obuku afganistanskih snaga. Riječ je o strategiji čiji je cilj ubrzanje povlačenja britanskih snaga iz te zemlje.