Svijet
0

Ljevica pobijedila na lokalnim izborima u Albaniji

FENA
Opozicioni blok partija lijeve orijentacije pobijedio je na lokalnim izborima održanim u Albaniji u nedjelju, saopćili su danas nezavisni posmatrači i javili lokalni mediji.

Ljevičarski blok predvođen Socijalističkom partijom pobijedio je u većini mjesta, uključujući Tiranu, Elbasan, Korču, Berat, Đirokastru i Valonu, prenijela je agencija DPA.

Strani posmatrači su, iznoseći ocjenu o izborima, konstatovali proceduralne propuste koji su mnoge registrovane glasače lišili njihovog prava da glasaju, dok je premijer Sali Berisha ocijenio da su izbori bili "najbolji ikad održani u postkomunističkoj Albaniji".

Oko 45 odsto od ukupno 2,9 miliona registrovanih glasača biralo je članove lokalnih vlasti u 384 grada i sela među kandidatima desetočlane vladajuće koalicije premijera Salija Berishe i petočlane opozicije gradonačlenika Tirane Edija Ramaa.

OSCE i Vijeće Evrope su opisali izbore, koji su nekoliko puta bili odgađani jer se partije nisu mogle dogovoriti oko izbornih pravila, kao "propuštenu priliku" da se održe izbori prema međunarodnim standardima.

Evropski komesar za proširenje Olli Rehn ukazao je da "propusti u pripremi i vođenju izbora pokazuju da je neophodna bolja međupartijska saradnja kako bi Albanija ispunila svoje međunarodne obaveze".

On je upozorio da je poštovanje demokratskih principa osnovna obaveza Tirane koja proističe iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potpisan juna prošle godine. Od tada je međutim ostvaren mali napredak u smislu približavanja članstvu u EU i u NATO.

I visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana kritikovao je albanske vlasti zbog propusta zabilježenih tokom glasanja u nedjelju.