Svijet
0

Ljajić: Inicijativa Carle Del Ponte podstrek za dobrovoljnu predaju

FENA
Rasim Ljajić
Rasim Ljajić
Predsjednik Nacionalnog vijeća za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocijenio je danas da će prijedlog glavne tužiteljice Haškog tribunala Carle del Ponte koji će uputiti generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu da optuženici iz Haaga služe kaznu u zemljama porijekla biti podstrek da se ostali optuženi koji su u bjekstvu dobrovoljno predaju.

Dobrovoljna predaja pruža mnoge pogodnosti za haške optuženike, objasnio je Ljajić novinarima u Medija centru, navodeći da je jedna pogodnost, ako se ova inicijativa realizuje, izdržavanje kazne u državi odakle su i oni, a druga da uvijek postoji realna šansa da se puste da se brane sa slobode do početka suđenja.

Ljajić nije mogao prognozirati koliko brzo bi ova inicijativa Del Ponteove mogla da se realizuje, jer odluku o tome donosi generalni sekretar UN-a, odnosno Vijeće sigurnosti, a zatim države moraju da potpišu sporazume sa UN-om.

Prema njegovim riječima, do sada je svega 14 država potpisalo te sporazume i u tim državama je moguće da haški optuženici za sada izdržavaju zatvorsku kaznu.

Ljajić je podsjetio da je prije tri godine o ovoj inicijativi razgovarao s predsjednikom Međunarodnog suda za ratne zločine na teritoriji bivše Jugoslavije u Haagu i predstavnicima tužilaštva, prenio je Tanjug.

"Tada sam dobio odgovor da je to nemoguće, jer sve države treba da potpišu sporazum s UN-om o tome da haški optuženici, poslije pravosnažne presude, izdržavaju kaznu na teritoriji tih država, ali se to tada nije odnosilo na države nastale na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je on.