Preokret u politici
72

Lider španske Narodne stranke šokirao podržavanjem uvjetnog pomilovanja za Carlesa Puigdemonta

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Članovi španske konzervativne Narodne stranke kažu da su "zapanjeni" nakon što je njihov stranački lider objavio da je za davanje uvjetnog pomilovanja bivšem katalonskom predsjedniku Carlesu Puigdemontu zbog njegove uloge u ilegalnom pokušaju nezavisnosti 2017. godine.

Pod vodstvom Alberta Núñeza Feijóa, PP je stalno osuđivala španskog socijalističkog premijera Pedra Sáncheza jer je ponudio amnestiju Puigdemontu i desetinama drugih uključenih u pokret za nezavisnost u zamjenu za glasove njegove stranke Junts per Catalunya (Zajedno za Kataloniju).

Otkako je amnestija objavljena, PP je, zajedno s krajnje desnom strankom Vox, organizovao desetine demonstracija, od kojih nekoliko nasilnih, protiv plana.

Stoga je bilo prilično iznenađenje kada je Feijóo navodno ispustio tokom sastanka sa španjolskim novinarima u subotu da podržava uvjetno pomilovanje Puigdemonta. Iako je kasnije kvalificirao svoje primjedbe, rekavši da uvjeti trenutno nisu dobri, rekao je kako vjeruje da bi "uvjetno pomilovanje" moglo biti moguće u budućnosti.

Očigledna nervoza uzdrmala je PP dok se u nedjelju suočava s ključnim izborima u sjeverozapadnoj regiji Galiciji, regiji kojom je vladao 34 od posljednje 43 godine.

Uz ankete koje pokazuju da PP gubi glasove od Galicijskog nacionalističkog bloka (BNG), Feijóovi suradnici se pitaju što se njihov vođa nada dobiti zaokretom, politikom koju Vox, prirodni saveznik PP-a, oštro odbija.

“Pretpostavljam da postoji neko objašnjenje za ovo, ali ne znamo koje je. Mnogi od nas su zapanjeni”, rekao je neimenovani regionalni predsjednik PP-a za El País.

Promatrači kažu da je jedno od mogućih objašnjenja da se radi o operaciji ograničavanja štete nakon prikrivene prijetnje Puigdemonta da je spreman otkriti što mu je Feijóo ponudio tokom tajnih razgovora nakon što su izbori u julu prošle godine ostavili Španiju s nedostatkom parlamenta.

"To je uznemirujući manevar. Znamo da je bilo kontakata između PP-a i Juntsa prije Sánchezove investiture, ali to je sve što znamo. To bi mogla biti vježba za ograničavanje štete jer Junts ima više informacija- Još jedna hipoteza je da, s bojkotom zakona o oprostu, Junts vidi da bi s njima [PP] mogle postojati druge opcije. Drugim riječima, to je način povećanja cijene u pregovorima sa socijalistima", rekao je Pablo Simón, politolog sa Univerziteta Carlos III u Madridu.

S druge strane, lider PP-a možda želi poboljšati odnose s Katalonijom s obzirom na buduće izbore. Gotovo svaka vlada od prijelaza na demokratiju 1978. ovisila je o podršci Baskijaca i Katalonaca kako bi vladala.