Okrenuo ploču
72

Lider italijanske desnice Matteo Salvini osramoćen u Poljskoj zbog podrške Putinu

S. M.
Lider italijanske stranke Liga Matteo Salvini osramoćen je u Poljskoj zbog svog ranijeg divljenja Vladimiru Putinu, tako što je lokalni gradonačelnik podsjetio italijanskog lidera krajnje desnice na užasne postupke "osobe koju nazivate prijateljem".

Salvini je bio u Przemyślu na granici s Ukrajinom kada je gradonačelnik Wojciech Bakun podigao majicu s Putinovim likom i natpisom "Vojska Rusije" tokom konferencije za novinare.

Salvini je sličnu majicu nosio tokom posjete Moskvi 2014. godine, kada je bio poslanik u Evropskom parlamentu. On je također nosio sličnu košulju godinu dana kasnije u Parlamentu u Strazburu, pozirajući za fotografiju i napisavši (u sada izbrisanoj objavi) na Facebooku da bi bi zamijenio "dva" Sergia Matarela (predsjednik Italije) za "pola" Putina.

Stojeći pored Salvinija, kojem je bilo vidno neugodno, Bakun je rekao: "Pogledajte šta je osoba koju nazivate prijateljem uradila ljudima koji prelaze granicu u broju od 50.000 dnevno".

Zatim je rekao da bi mogli otići u posjetu izbjegličkom centru ako bi Salvini nosio istu majicu koju je nosio na Crvenom trgu.

Salvini je prekinuo Bakuna rekavši: "Pomažemo izbjeglicama, djeci, mamama, tatama iz Ukrajine." Nakon toga je otišao.

On se dugo divio ruskom predsjedniku. 2017. godine potpisao je sporazum o saradnji s Putinovom strankom Jedinstvena Rusija, dok su zvaničnici Lige bili ispitivani zbog navoda da su 2018. s Kremljom pokušavali da potpišu tajni naftni sporazum vrijedan milione eura, što je Salvini negirao.

Međutim, lider krajnje desnice govori potpuno drugačije otkako je Putin napao Ukrajinu. Na Twitteru je napisao da "osuđuje bilo kakvu vojnu agresiju" i poziva na "zajednički odgovor saveznika", prije nego što je objavio video kako donosi cvijeće ukrajinskoj ambasadi u Rimu.