Analitičari procjenjuju
0

Lično bogatstvo porodice Mubarak 70 milijardi dolara

Sarajevo-x.com
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak
Porodica egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka u vlasništvu je i do 70 milijardi dolara ličnog bogatstva, procjene su analitičara sa Bliskog istoka. Veći dio tog novca nalazi se u britanskim i švicarskim bankama, tvrdi Amaney Jamal, profesorica političkih nauka na Univerzitetu Princeton.

Mubarakova porodica je u posjedu nekretnina u Londonu, New Yorku, Los Angelesu i na atraktivnim lokacijama duž obale Crvenog mora.

Tokom 30 godina na mjestu predsjednika, a prije toga i vojnog dužnosnika, Mubarak je imao poslovne poduhvate od kojih je i lično profitirao.

Jamal tvrdi da je u režimima poput egipatskog uobičajeno korištenje javnih izvora prihoda za lično bogaćenje.

Prema pisanju lista Al Khabar, Mubarak ima nekretnine na Manhattanu, Beverly Hillsu i Rodeo Driveu, a većina njegovog novca nalazi se na tajnim bankovnim računima ili je uložena u luksuzne kuće i hotele.

Njegovi sinovi, Gamal i Alaa, također su milijarderi. Protest ispred Gamalove kuće u Londonu pokazao je da porodica ima apetit za zapadnjačkom imovinom.

Profesor sa Univerziteta Durham, Christopher Davidson, uvjeren je da su Mubarak, njegova supruga Suzanne i dva sina uspjeli zgrnuti bogatstvo iz brojnih poslovnih saradnji sa stranim investitorima i kompanijama, još od vremena kad je Hosni bio u armiji.

"Skoro svaki projekat treba sponzora, a Mubarak je na odličnoj poziciji da iskoristi svaki od tih ugovora", kaže Davidson, prenosi Guardian.

List Al Khabar je nabrojao više zapadnih kompanija koje su sarađivale sa Mubarakovom porodicom, osiguravši im zaradu od oko 15 miliona dolara godišnje.

Autor knjige "Posljednji faraon: Mubarak i nesigurna budućnost Egipta u Obamino doba", Aladdin Elaasar, ističe da Mubarak ima nekoliko rezidencija u Egiptu, te da je neke naslijedio od prethodnih predsjednika i države, a druge je naručio da budu izgrađene. Hoteli i zemljište u blizini turističke destinacije Sharm el-Sheikh također su izvor prihoda porodice Mubarak.