Borba za nametanje vlasti
0

Libija: Treći dan sukoba između rivalskih paravojnih formacija

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Sukobi između rivalskih paravojnih formacija nastavili su se i treći dan, kazao je lokalni zvaničnik u utorak, dok se vlada bori da nametne vlast u zemlji.

Sukobi između pripadnika entičke manjine Berbera i njihovih arapskih susjeda oko grada Zuvare su uobičajeni, a počeli su nakon prošlogodišnjeg pada vladavine Muamera Gadafija.

Paravojne formacije iz unutrašnjosti Zuvare, većinski berberskog grada na mediteranskoj obali, razmijenile su vatru sa stanovnicima obližnjih arapskih naselja El-Džumaila i Regdalina.

Ijub Sofijan, iz lokalnog zuvarskog vijeća, kazao je Reutersu da je jedna osoba ubijena i pet ranjeno od paravojnih formacija iz Zuvara.

  • Došlo je do žestokih sukoba na ulazu u Regdalin i žestokog bombardovanja od El-Džumaila i Zuvare, kazao je on.

Dodao je da su predstavnici narodne vojske pokušali sklopiti primirje u ponedjeljak, ali nisu uspjeli.

  • Mi smo prekinuli paljbu, ali nas El-Džumail i Regdalin nisu prestali bombardovati, pa smo dobili naredbe da uzvratimo napadom, kazao je Sofijan.

Nije bilo moguće kontaktirati pripadnike El-Džumaila i Regdalina.

Zamjenik libijskog ministra unutarnjih poslova odbio je komentarisati događaje do utorka navečer.

Zuvara se nalazi na glavnom autoputu, koji povezuje Tripoli sa susjednim Tunisom, i veoma je važna ruta za snabdijevanje za libijsku prestolnicu.

Zvaničnik ministarstva unutarnjih poslova rekao je Reutersu da su sukobi počeli u nedjelju kada je grupa muškaraca iz Zuvare slučajno pucala na pripadnika El-Džumaila.