Svijet
0

Liberijski izbori: Ispit za krhki mir i predsjednicu nobelovku

FENA
Ellen Johnson-Sirleaf  (Foto: Reuters)
Ellen Johnson-Sirleaf (Foto: Reuters)
Oko 1,8 miliona birača u utorak bira predsjednika i parlament na izborima koji će biti ispit za krhki mir u Liberiji nakon najkrvavijeg građanskog rata u Zapadnoj Africi, i za predsjednicu Ellen Johnson-Sirleaf kojoj je prošle sedmice dodijeljena Nobelova nagrada za mir povećala izglede za drugi mandat.

Među 15 protukandidata predsjednici Johnson-Sirleaf iz Stranke jedinstva (PU) najveći je protivnik Winston Tubman iz Kongresa za demokratsku promjenu (CDC) na drugim po redu predsjedničkim izborima od završetka rata koji je odnio do 250.000 ljudskih života i razorio zemlju.

AFP javlja da je na održavanje mirnih izbora pozvala u nedjelju i Leymah Gbowee, Liberijka koja je s predsjednicom i s Jemenkom Tawakul Karman u petak podijelila Nobelovu nagradu.

"Kada se međusobno ubijate, prolijevate pravu krv. Nije to krv CDC-a niti PU-a, to je krv Liberijca", poručila je 39-godišnja Gbowee, utemeljiteljica ženskog mirovnog pokreta 2002., koji je pomogao povlačenju s vlasti predsjednika Charlesa Taylora (1997-2003.).

Uz četvrt miliona mrtvih u građanskom ratu od 1989. do 2003., hiljade drugih stanovnika osakaćeni su i bili su silovani vojskama drogiranih vojnika-djece kojima su manipuliali Taylor i drugi ratni vođe.

Izbori su Zapadu važni jer gospodarski ulozi veliki su u Liberiji gdje Chevron i Anadarko vade naftu, indijski ArcelorMittal počinje proizvoditi čelik, a obnavlja se izvoz zlata, piše Reuters. Od 2007., kada su Ujedinjeni narodi ukinuli embargo uveden tokom rata, Liberija je obnovila trgovinu dijamantima.

Vijeće sigurnosti UN-a produljilo je prošli mjesec mandat mirovnoj misiji UNMIL od 9.200 vojnika zbog nasilja i kriminala, nestabilnosti u susjednoj Obali Bjelokosti te krijumčarenja droge i oružja u regiji.

Nobelova nagrada za mir predsjednici Johnson-Sirleaf povećala je izglede u njezinu pobjedu, moguće i u prvome krugu ako osvoji apsolutnu većinu. Takav bi ishod bio moguć ako dobije glasove žena koje je u nedjelju mobilizirala Leymah Gbowee javnom podrškom predsjednici.

Međutim, Nobelova nagrada uoči izbora potaknula je polemike. Najjači predsjedničin protukandidat drži nagradu "neprihvatljivom a i nezasluženom", jer je Johnson-Sirleaf odgovorna za nasilje.

Pred Komisijom za istinu i pomirenje Johnson-Sirleaf je 2009. priznala da je pomagala bivšeg predsjednika i ratnog vođu Taylora hranom i novcem dok nije shvatila njegovu odgovornost za formiranje vojske drogirane djece vojnika i okrutnosti koje su počinili.

Tayloru Međunarodni sud za ratne zločine u Den Haagu sudi za zločine počinjene u ratu u Sijera Leoneu.

Obrazovan na Harvardu, nećak bivšeg predsjednika Williama Tubmana, Winston Tubman je potomak američkih Liberijaca koji su dominirali zemljom otkako su je 1847. osnovali oslobođeni američki robovi. Johnson-Sirleaf nema američke korijene, ali njezine su roditelje odgojili Amero-Liberijci.

S prosječnim godišnjim prihodom od 300 dolara, 80 posto od 3,8 milionaa Liberijaca živi ispod praga siromaštva.