Svijet
0

Libanski predsjednik osudio raketni napad u Beirutu

Anadolija
Libanski predsjednik Michel Suleiman osudio je današnji raketni napad na šiitsko naselje na jugu Beiruta, nazvavši organizatore napada teroristima.

"Oni koji su ispalili rakete ne žele mir i stabilnost Libanu i Libancima", izjavio je predsjednik Suleiman. On je pozvao snage sigurnosti da ulože napore i da u što kraćem vremenskom roku pronađu odgovorne za napad te da ih izvedu pred lice pravde.

Libanski premijer u ostavci Najib Mikati, koji je u martu ove godine podnio ostavku na mjesto premijera, istakao je da je cilj ovog raketnog napada stvaranje haosa i smutnje.

U pisanom saopćenju, Mikati je Libance pozvao da djeluju razumno. Ukazujući na vrijeme i mjesto napada, Mikati je pozvao narod da bude pažljiv, oprezan i razuman i da ne stvara reakcije koje bi mogle stvoriti pobunu. Mikati je također istakao da se ministar unutrašnjih poslova Libana Mervan Serbil nalazi na mjestu događaja i da su snage sigurnosti započele istragu u kako bi pronašle počinitelja napada.

Premijer u ostavci Mikati pozvao je političke lidere da surađuju kako bi smirili situaciju u zemlji koja prolazi kroz osjetljiv i opasan period.

Danas su na jug Beiruta ispaljene dvije rakete na regiju Siyah u kojoj većinom žive šiije, pri čemu su povrijeđene četiri osobe.