Nehumani uvjeti
0

Liban: “Sirijski Palestinci” ponovo izbjeglice

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Tražeći spas i bezbjednije mjesto za boravak, Palestinci koji su izbjegli iz Sirije i smjestili se u izbjegličke kampove Sabra i Satilla u Bejrutu, po drugi put su postali izbjeglice nakon napuštanja svoje domovine Palestine.

Ekipa agencije Anadolija posjetila je ove kampove kako bi se uvjerila u kakvim uslovima žive palestinske izbjeglice koje je zadesila teška životna sudbina tako da su nedavno morali napustiti i Siriju u kojoj od marta prošle godine traju sukobi.

Na početku razgovora podsjećaju kako su po drugi put postali izbjeglice i morali napustiti i Siriju u potrazi za bezbjednijim mjestom za život. Objašnjavaju da su živjeli u kampu Heccira u naselju Seyyide Zeyneb u Damasku, ali su sbog sve češćih sukoba morali napustiti to mjesto. Porodica Cemelna je među palestinskim porodicama koje su izbjegle iz Sirije u Liban.

“U jednoj sobi živi nas desetoro i mjesečno nam daju oko 300 dolara pomoći. U sobi je vlažno i nema struje”, ispričali su članovi ove porodice.

Oni su također istaknuli kako sirijska vojska odana predsjedniku Basharu al-Assadu svakodnevno ubija nevinu djecu i siluju žene.

“Osim pripadnika sirijske vojske, iranski vojnici i vojnici Hezbilaha su najopasniji za civilno stanovništvo. Oni rade najokrutnije i najgnusnije stvari”, kazali su u razgovoru s ekipom agencije Anadolija.

Članovi ove porodice prisjetili su se i iskustava iz izbjegličkog kampa u Damasku.

“Petogodišnju djevojčicu su isjekli pred našim očima. Prvo smo ostali bez Palestine. Pobjegli smo u Siriju, ali i tamo smo se suočili sa nasiljem. Oslobodilačka vojska Sirije nam je mnogo pomogla”, istakli su.

Također, u kampu Satilla, u jednoj sobi stanuje palestinska porodica Antar sa četvero djece.

“U Siriji smo imali pravu kuću. Ovdje živimo kao u ćumezu, bez stuje i vode”, kazala je majka djece.

Palestinske izbjeglice naglašavaju kako nisu imali izlaza, jer su iz Sirije morali izbjeći kako bi “spasili živu glavu”.