Uprkos smanjenju troškova
0

Leon Panetta: Američka vojska ostaje najjača u svijetu

SRNA
Leon Panetta
Leon Panetta
Američki ministar odbrane Leon Panetta upozorio je danas globalne rivale da će vojska SAD ostati najjača na svijetu uprkos planu o smanjenju troškova Pentagona u narednih deset godina.

Paneta je u izjavi televiziji CBS podsjetio republikanske predsjedničke kandidate da je odluku o smanjenju ulaganja u vojsku za 487 milijardi dolara donio dvostranački Kongres.

Pojedini republikanci izrazili su zabrinutost povodom najavljenih rezova i njihovih posljedica. Vodeći republikanski predsjednički kandidat Mit Romni rekao je da je za novu vojnu strategiju predsjednika Baracka Obame "nema izgovora" i da je ona "nezamisliva" zato što će umanjiti globalnu vojnu moć SAD.

Novom vojnom strategijom predviđeno je smanjenje ulaganja u vojsku i veće usmjeravanje na Aziju, dok će broj vojnika i marinaca biti umanjen, uporedo sa formiranjem pokretljivijih jedinica.

Zvaničnici Pentagona kažu da ove promjene neće dovesti do većih promjena u statusu i snazi američke vojske i da će SAD i dalje biti u stanju da vode više od jednog rata istovremeno.

"Smatram da ova zemlja treba da shvati realnost sa kojom se suočavamo. Izlazimo iz decenije ratovanja. Suočeni smo sa velikom budžetskom krizom. Kongres je rekao da moramo da smanjimo vojni budžet za 487 milijardi dolara", rekao je Paneta.

Panetta je naglasio da američki rivali ne treba da pogrešno tumače ovu situaciju.
"Mislim da je poruka koju svijet treba da shvati sljedeća: Amerika je najjača vojna sila i mi namjeravamo da ostanemo najjača vojna sila i niko ne treba da se šali s tim", dodao je američki ministar odbrane.

Predsjedavajući američkog Generalštaba, general Martin Dempsey, izrazio je bojazan da će neke zemlje pogrešno shvatiti debatu među Amerikancima o novoj vojnoj strategiji i smanjenju ulaganja u vojsku.

Na pitanje da li bi bilo teško da se uništi iranska nuklearna sposobnost, general Dempsi je rekao da je njegov posao planiranje i razumijevanje rizika u vezi sa bilo kojom vojnom opcijom.

Obama je na predstavljanju nove vojne strategije u Pentagonu prošle sedmice rekao da će vojni budžet postepeno rasti uz godine u godinu, ali ne dosadašnjim tempom.