Svijet
0

Lenihan: Irska vjerovatno neće ponoviti referendum

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Irski državni ministar za integracije Konor Lenihan izjavio je danas da je malo vjerovatno da će Irska održati još jedan referendum o Lisabonskom sporazumu pošto su ga glasači u toj zemlji ove sedmice odbacili, javile su agencije.

Ministar Lenihan je rekao da ne može isključiti mogućnost novog glasanja, ali je upozorio da postoji rizik da bi bila još veća šteta, ukoliko bi Lisabonski sporazum bio stavljen na glasanje po drugi put, prenijela je njemačka novinska agencija DPA.

Lenihan je upozorio da je Irska sad "ekstremno izolovana" u Evropi, kao jedina članica EU koja je odbacila ovaj sporazum.

Irski premijer Brajan Kauen rekao je u petak uveče da vlada prihvata i poštuje odluku glasača, ali je odbio da isključi mogućnost novog referenduma.

Premijer Kauen će se sastati s kolegama na samitu EU u Briselu naredne sedmice kad će lideri razmatrati šta da dalje učine poslije irskog odbacivanja Lisabonskog sporazuma.

Lisabonski ugovor, koji je zamjena za neuspjeli ustav EU, prema prvobitnom planu, trebalo je da stupi na snagu 1. januara 2009. godine.

Od ukupno 27 država članica EU dosad je 18 nacionalnih parlamenata ratifikovalo tekst sporazuma, a osam to tek treba da urade među kojima i parlamenti Velike Britanije, Holandije i Italije.

Ustav Evrope su 2005. na referendumima odbili birači u Francuskoj i Holandiji.