Ogroman procent
1

Le Monde: Smrtnost na odjelima intenzivne njege u Francuskoj je od tri do četiri puta veća

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Broj ljudi koji umiru od koronavirusa na odjelima za intenzivnu njegu u Francuskoj mogao bi biti veći za tri-četiri puta od zvaničnog koji objavljuje francuska vlada.

Novine Le Monde navode podatke istraživanja prema kojima je smrtnost mnogo veća nego što francuske vlasti priznaju.

Između 30 i 40 posto svih pacijenata zaraženih koronavirusom, koji su smješteni na odjele za intenzivnu njegu, nalazi se na respiratorima i umiru. To pokazuju podaci istraživanja koje je provela Evropska istraživačka mreža za vještačku ventilaciju (REVA). Brojke su nekoliko puta veće u odnosu na podatke koje je saopćio Jerome Salomon, generalni direktor zdravstva pri francuskom ministarstvu unutrašnjih poslova.

Sredinom aprila je Salomon kazao da je smrtnost na odjelima intenzivne njege 10 posto, a s tim se ne slažu podaci istraživanja do 200 centara za intenzivnu njegu širom Francuske.

Koordinator REVA-e i jedan od uposlenika Univerzitetske bolnice Pitie-Salpetriere u Parizu Matthieu Schmidt tvrdi da se radi o velikom postotku smrtnosti.

"Nikad nismo vidjeli ovoliki procent smrtnosti, čak ni u slučaju svinjske gripe, kada je iznosio 25 posto", rekao je Schmidt.

Podaci francuske vlade su bazirani na periodu između 16. marta i 12. aprila kada je procent smrtnosti na odjelima intenzivne njege zaista mogao biti blizu 10 posto, međutim, tada je tek nešto više od svih pacijenata bilo na respiratorima. Međutim, istraživanje koje je obavila REVA ukazuje na to da je procent od tada porastao na čak 80 posto, piše Russia Today.

Prema zvaničnim podacima, u Francuskoj je od početka pandemije zaraženo 165.842 ljudi, a zabilježena su 23.293 smrtna slučaja. Ukupno se oporavilo 45.513 osoba.