Svijet
30

Le Loyon: Misteriozna figura plaši Švicarce čitavu deceniju

Klix.ba
Le Loyon
Le Loyon
Misteriozna figura, koja već čitavu deceniju hoda švicarskom šumom u uniformi, debelom plaštu i sa gas maskom na licu, fotografisana je po prvi put.

Osoba poznata po nadimku Le Loyon švicarski je odgovor na čudovište iz Loch Nessa. Do sada se nije pokazao agresivnim ili opasnim, ali ga vlasti traže kako bi razgovarali sa njim i zamolili ga da izgleda malo manje prijeteće.

Priče o Le Loyonu dolaze iz šuma u Maulesu, na zapadu Švicarske, a čini se da on svakodnevno hoda istom rutom.

Prošlog mjeseca je list Le Matin objavio fotografiju koja se smatra prvom fotografijom Le Loyona ikada snimljenom.

"Naišao sam na njega u blizini žbunja i prišao sam mu na nekih 10-ak metara. Imao je vojni ogrtač, čizme i vojnu gas masku, antičku verziju, mislim. Bio je viši od 1,90 metara i gledao je u mene, a zatim se okrenuo i otišao u tišini", rekao je neimenovani fotograf amater.

Jedna lokalna stanovnica naišla je na Le Loyona u junu prošle godine, kada se pojavio noseći gomilu cvijeća. Marianne Descloux, također lokalna stanovnica, naišla je na Le Loyona tokom proljeća.

"Bila je kišovita nedjelje. Nosio je kapu, tamni ogrtač i gas masku. Šta mu je moglo prolaziti kroz glavu? Ne znam, ali mi je bilo neugodno. Nadam se da neću više naići na njega", rekla je Descloux.

Drugi svjedoci navode da je Le Loyon svojom pojavom prestravio njihovu djecu, a mnoge žene se plaše otići same u šumu.

"Porodice više ne idu u šumu. Niko ovdje više ne smatra tu priču zabavnom", kaže jedan farmer i dodaje kako se Le Loyon redovno pojavljuje već duže od 10 godina.

Postoji veliki broj teorija o Le Loyonu, ali nijeedna nnije sigurna. Uprkos strahu koji su mnogi osjetili pri susretu s njim, svi navode kako Le Loyon nikada nije pokazao nikakve znake agresivnosti.

"Situacija je tako delikatna da mi u osnovi i nemamo ništa protiv njega. Ipak, budući da izaziva strah, pokušat ćemo da ga pronađemo i obeshrabrimo od takvog ponašanja", rekao je Guy Savary, općinski zvaničnik zadužen za šume.