Motivisan videoigrama
0

Lanza želio da "pretekne" Breivika u broju žrtava

SRNA
Adam Lanza
Adam Lanza
Adam Lanza (20), koji je u napadu na školu u američkoj saveznoj državi Connecticut ubio dvadesetoro djece i šest odraslih osoba, želio je da, prema broju ubijenih, nadmaši Andersa Breivika, javio je CBS.

Ova američka medijska mreža je, pozivajući se na dva zvaničnika upoznata sa istragom o napadu od 14. decembra na Osnovnu školu "Sandy Hook" u Newtownu, izjavili su da se Lanza takmičio sa Breivikom.

Prema njihovim riječima, Lanza je kao metu odabrao osnovnu školu, jer je smatrao "najlakšom metom" sa najvećom grupom ljudi.

U izvještaju se ne navodi da su istražioci saznali za Lanzinu želju da se nadmeće sa Breivikom.

Prema izvještaju, Lanza je bio motivisan i nasilnim videoigricama i provodio je veliki dio vremena igrajući i usavršavajući rad na računaru. Istražioci su zaplijenili veliki broj videoigrica iz njegovog podruma.

"Dokazi ukazuju da je Lanza bio u svijetu videoigara i tokom svog ubilačkog pohoda sa svakom smrti odbrojavao je neku vrstu rezultata", javlja CBS.

Američke vlasti nikada javno nisu govorile o Lanzinim eventualnim motivima za napad u kojem je ubio dvadesetoro djece i šest odraslih osoba.

Zvaničnik državne policije Connecticuta Paul Vance negirao je izvještaj kao netačne spekulacije.

Lanza je izvršio samoubistvo nakon što je policija opkolila školu, dok se Breivik predao policiji nakon napada. Breivik je u bombaškom napadu u Oslu ubio osam osoba, nakon čega je otišao na obližnje ostrvo Utoja, gdje je usmrtio 69 ljudi, uglavnom tinejdžera.

Sud u Norveškoj Breiviku je izrekao maksimalnu zatvorsku kaznu od 21 godinu, mada njegovo oslobađanje može biti odgađano na neodređeno vrijeme ukoliko bude proglašen prijetnjom po društvo.