Dvodnevni susret
61

Lagumdžija na međunarodnom skupu u New Yorku razgovarao o pet velikih kriza

B. R.
Skup Međunarodnog centra "Nizami Ganjavi" (Foto: Fondacija Društva zajedničkih vrijednosti)
Skup Međunarodnog centra "Nizami Ganjavi" (Foto: Fondacija Društva zajedničkih vrijednosti)
Predsjednik Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti Zlatko Lagumdžija je ranije ove sedmice prisustvovao dvodnevnom skupu visokog nivoa, a koji je održan na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Kako su saopćili iz ove fondacije, riječ je o 24. skupu Međunarodnog centra "Nizami Ganjavi" (NGIC), a koji je bio posvećen izazovima i zajedničkim odgovorima na mirovnu, sigurnosnu i klimatsku krizu. Kako je navedeno, prisustvovalo je 20 aktuelnih i bivših šefova država i vlada, tri dobitnika Nobelove nagrade, kao i politički, poslovni, akademski i čelnici iz nevladinog sektora sa šest kontinenata.

U okviru priprema NGIC za oktobarski Svjetski zdravstveni samit, Lagumdžija je predsjedavao panelom posvećenom borbi sa pandemijom i transformaciji globalnog zdravstva, uz učešće direktora Svjetske zdravstvene organizacije (WOH) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa i dobitnika Nobelove nagrade za medicinu Harolda Varmusa koji je predstavio posljednji izvještaj sa preporukama Naučnog Savjeta WHO-a.

Lagumdžija je imao seriju susreta posvećenih sigurnosnoj, ekonomskoj, energetskoj, prehrambenoj i zdravstvenoj krizi sa kojima se zemlje Zapadnog Balkana mogu suprotstaviti, kako je poručio, samo zajedno i u saradnji sa Evropskom unijom.

"Nakon što je Evropska unija ponudila Ukrajini ulazak u Evropsko zajedničko tržište, neophodno je da se isti model primjeni i na Zapadnom Balkanu kako bi u narednih tri do pet godina, kroz uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta zasnovanog na pristupu 'četiri slobode' (slobodni protok ljudi, robe, kapitala i usluga) došlo do ekonomskog integriranja zemalja regiona i njihovog uključivanja u Evropsku ekonomsku zajednicu", poručeno je.

Lagumdžija je imao odvojene razgovore sa, kako je istaknuto, širokim spektrom sagovornika koji bi mogli biti aktivni akteri ili lobisti takvih integrativnih i razvojnih projekata, među kojima su premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Dimitar Kovačevski, ministri vanjskih poslova Slovenije i Crne Gore Tanja Fajon i Ranko Krivokapić, zamjenica generalnog sekretara UN za politička pitanja i izgradnju mira Rosemari Di Carlo, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a za samoodržive razvojne ciljeve (SDG) Jeffrey Sachs i predsjednik Socijalističke internacionale George Papandreu.

Imajući u vidu nastupajuće krize, koje će dovesti do još većih socijalnih raslojavanja i nesigurnosti, Lagumdžija je ukazao na širi značaj ovakvog pristupa i neophodnosti da se u najskorije vrijeme okupe, prije svih, lideri Zapadnog Balkana kako bi svi zajedno tražili podršku zemalja Evropske Unije.

Ocijenjeno je da su izbori u Bosni i Hercegovini dobra prilika da ovakve inicijative krenu iz Sarajeva. Konkretan reformski, intergrativni evropski i regionalni projekat može biti osnova za formiranje nove vlasti kako bi se sukobi zamijenili sa saradnjom na rješavanju konkretnih problema, saopćili su iz Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti.

Spomenutom skupu je prisustvovao i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.