Svijet
0

Laburisti počinju pripreme za Blairov odlazak

FENA
Britanska vladajuća Laburistička stranka počela je pripreme za odlazak stranačkog vođe i premijera Tonyja Blaira i izbor novog rukovodstva te stranke.

Izbori za novog vođu i zamjenika vođe laburista trebalo bi, otkriva BBC, da budu raspisani već iduće sedmice a predizborna stranačka kampanja trajala bi sedam sedmica.

Iako se još javno ne zna tačan datum Blairove ostavke, Radio BBC saznaje da bi Britanija mogla imati novog premijera već do 22. juna ove godine.

Većina hroničara procjenjuje da će novi britanski premijer biti sadašnji ministar finansija Gordon Brown, ali bit će izbori koji, ipak, mada u to niko ne vjeruje, mogu donijeti iznenađenja.

Prema britanskome političkom sistemu osnovu vlasti čini Parlament i mandate vlasti dobivaju političke stranke a ne pojedinci. Tako stranačke vođe postaju automatski predsjednici vlade a odlazak premijera ili smjena stranačkog vođe ne znače nove parlamentarne izbore.

Politički komentatori vjeruju međutim da bi nakon Blairovog odlaska novi, prijevremeni parlamentarni izbori mogli biti održani već u martu iduće godine.

Vrijeme za redovne izbore je tek 2010. godine. Laburisti su nakon deset godina takozvane "Blairove Britanije" u dubokoj krizi, i zato su, vjeruju komentatori, prijevremeni izbori "gotovo sigurni".