Svijet
160

Kuvajćanka dobila 11 godina zatvora zbog statusa na Twitteru

FENA
Šeik Sabah el-Ahmed el-Sabah
Šeik Sabah el-Ahmed el-Sabah
Kuvajtski sud osudio je ženu na 11 godina zatvora u ponedjeljak nakon što je objavljivala komentare na svom Twitter profilu u kojima je pozivala na svrgavanje režima.

Sa ovom presudom, Huda el-Ajmi je postala prva žena koja će služiti zatvorsku kaznu zbog korištenja Twittera nakon što je dobila najdužu kaznu zbog internetskog disidentstva u ovoj državi.

Osuđena je zbog vrijeđanja emira šeika Sabaha el-Ahmeda el-Sabaha, pozivanja na svrgavanje režima i zloupotrebe mobilnog telefona.

Direktor kuvajtskog Društva za ljudska prava Muhamed el-Humaidi potvrdio je presudu na svom Twitter profilu, prenio je AFP.

Ajmi je izrečeno po pet godina zatvora za prve dvije optužbe i jedna godina zbog treće. Ona je postala prva žena koja je osuđena zbog "tvitanja".

Ova kazna je također jedna od najstrožijih izrečenih za online aktivistu u Kuvajtu otkako su u oktboru počele gušiti internetsko disidenstvo. Ranije, kuvajtski sudovi su osudili najmanje dvije ženske aktivistice na manje zatvorske kazne, ali su one kasnije preinačene.

Ajmi je kategorički negirala optužbe.