Svijet
0

Kuba prvi put prihvata humanitarnu pomoć SAD-a

FENA
Kuba je izrazila spremnost za prihvatanje američke ponude za humanitarnu pomoć nakon uragana Wilma, objavio je u četvrtak američki State Department.

Sjedinjene Države su i prije nudile pomoć Kubi nakon prirodnih nepogoda, ali ih je Kuba uvijek odbijala.

"Ovo je prvi put da su prihvatili ponudu za pomoć", rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

On je rekao da će tim Američke agencije za međunarodni razvoj posjetiti Kubu kako bi procijenio kakva je pomoć potrebna, prenijele su agencije.

Pomoć, koja bi mogla biti u hrani, medicinskim i drugim potrepštinama, bila bi isporučena ugroženima na Kubi preko humanitarnih organizacija.

Kuba je nakon što je uragan Katrina u augustu pogodio jug Sjedinjenih Država ponudila Washingtonu liječnike za pomoć žrtvama uragana, ali je Washington odbio ponudu navodeći da ima dovoljno američkih liječnika koji će to učiniti.

SAD i Kuba nemaju pune diplomatske odnose i među njima vladaju napeti odnosi još od uspostave komunističkog režima u toj otočnoj zemlji.

Sjedinjene Države su od 1960. nametnule potpuni trgovački embargo Kubi i ne uvoze kubanske proizvode niti dozvoljavaju izvoz američkih u ovu zemlju.