Stigla u Kanadu
0

Kršćanka Asia Bibi napustila Pakistan nakon poništenja smrtne kazne za bogohuljenje

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Asia Bibi, pakistanska kršćanka koja je bila osuđena na smrtnu kaznu zbog bogohuljenja napustila je zemlju, potvrdili su dužnosnici ove zemlje. Njenu osuđujuću presudu poništio je prošle godine Vrhovni sud , Asia je oslobođena iz ženskog zatvora u Multanu u pokrajini Punjab.

Iz pakistanske vlade kazali su da ne znaju kad i gdje je otišla, a njen advokat Saif ul Malook kazao je za BBC da je Asia stigla u Kanadu. Smatra se da su joj dvije kćeri u Kanadi dobile azil.

Asia Bibi do sada je živjela na tajnom mjestu, a sada je dogovoreno da napusti Pakistan.

Ukidanje kazne Vrhovnog suda u oktobru prošle godine dovelo je do nasilnih protesta radikalnih vjernika koji podržavaju smrtnu kaznu kada je u pitanju bogohuljenje, dok su oni nešto liberalniji djelovi društva pozvali na njeno oslobađanje.

Asia Bibi optužena je nakon svađe s grupom muslimanki 2009. godine. Naime, svađa je izbila oko čaše vode, kada su joj žene rekle da više ne može koristiti vodu jer je njena vjera učinila nečistom. Tužitelji su tvrdili kako im je Asia odgovorila tako što je iznijela niz uvredljivih komentara o poslaniku Muhammedu.

Kasnije su Asiu pretukli u njenom domu, tokom koje je, kako su njeni tužitelji izjavili, da je priznala bogohuljenje. Uhapšena je nakon policijske istrage. Vrhovni sud je kazao kako se slučaj temelji na nepouzdanim dokazima, te da je njeno priznanje iznuđeno.

Njen je slučaj imao međunarodni odjek te je privukao pažnju papa Benedikta XVI. i Franje. Asia Bibi, koja je rođena 1971. godine i ima četvero djece, bila je prva žena koja je osuđena na smrt po zakonima o bogohuljenju.

Pakistan je država u kojoj je većinska religija islam. Kršćani u Pakistanu čine samo 1,6 posto stanovništva. Kršćanska zajednica je posljednjih godina bila meta brojnih napada. Od 1990. godine u Pakistanu je ubijeno najmanje 65 osoba zbog tvrdnji o bogohuljenju.