Svijet
0

Kriza zahvatila jezgro eurozone

SRNA
Jürgen Stark
Jürgen Stark
Član Izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB) Jürgen Stark izjavio je danas da se dužnička kriza proširila sa periferije eurozone na njene ključne ekonomije i da utiče na privrede zemalja izvan Evrope.

"Ovo je vrijeme velikih izazova. Dužnička kriza je dodatno intenzivirana i sada se širi na ostale zemlje, uključujući takozvane države jezgra. To je novi fenomen", rekao je Stark u govoru na irskom Institutu za međunarodne i evropske poslove u Dablinu.

On je dodao da dužnička kriza nije ograničena samo na Evropu, nego da se i najrazvijenije ekonomske sile suočavaju sa ozbiljnim problemima zbog svog javnog duga.

Strah da će situacija da izmakne kontroli uticao je danas na finansijska tržišta sa obje strane Atlantika i oborio cijene akcija.

"Evropa nije jedina sa dužničkim problemima. U SAD postoji politički zastoj", izjavio je David Tebo, trgovac iz kompanije Global Equitis. 

Agencija za kreditne rejtinge Moodis objavila je da bi rast kamate na francuske državne obveznice i najava slabijeg ekonomskog rasta te zemlje moglo negativno da se odrazi na kreditni rejting Francuske.

Evropski indeks najvrjednijih akcija FTSEurofist oslabio je danas za 2,4 posto što je najmanje u posljednjih šest sedmica. Ovaj indeks umanjen je za 17 procenata od početka godine.
Japanski indeks Nikei trenutno je na najnižem nivou od marta 2009. godine.