Svijet
0

Kriza u odnosima između Londona i Moskve

FENA
Nakon što je Rusija i formalno odbila da izruči Andreja Lugovoja, koga Britanija tereti za ubistvo bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinenka, nastupila je kriza u odnosima Londona i Moskve, Times piše da se dvije zemlje kreću u pravcu najozbiljnijeg sučeljavanja od okončanja hladnog rata.

Britanija će, kako se očekuje, tokom narednih nekoliko dana provesti kaznene mjere protiv Rusije, a istovremeno se priprema za rusku odmazdu, koja bi mogla da dovede do prvog uzajamnog protjerivanja diplomata od 1996. godine.

Britanija je, navodi Times, riješena da pokaže da ne može tek tako da pređe preko ubistva britanskog državljanina, u Londonu, radioaktivnom supstancom koja je mogla da ugrozi stotine drugih ljudi.

Times dodaje da je sukob s Moskvom prvi veliki test za novog britanskog ministra vanjskih poslova Davida Milibanda, koji mora da postigne ravnotežu između čvrstog stava u slučaju Litvinenko i potencijalne štete koju bi mogli da pretrpe britanski poslovni interesi.

The Guardian, ne navodeći izvore, dodaje da se razmatraju i druge opcije poput prekida trgovinske saradnje, borbe protiv terorizma i obrazovanja.

"Razmatram niz opcija", naveo je izvor blizak vladi za Financial Times.

"Pripremamo naš odgovor nakon ruskog odbijanja", rekao je jedan glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, prenosi AFP.

Rusija se poziva na ustavnu odredbu kojom se zabranjuje ekstradicija ruskih državljana radi suđenja u inozemstvu, no britanski zvaničnici ističu da bi Moskva mogla da nađe način da izruči Andreja Lugovoja kada bi to željela.