Svijet
0

Kritike Moskve zbog ulaska Hrvatske i Albanije u NATO

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusija nema pravo veta kod odlučivanje o članstvu u NATO savezu, ocijenio je u četvrtak američki State Department komentirajući saopćenje ruskog ministarstva vanjskih poslova prema kojem će širenje NATO-a na Hrvatsku i Albaniju štetiti sigurnosti u Evropi.

"Nije iznenađenje čuti tu vrstu komentara od Rusa, ali na kraju krajeva, Rusija nema pravo veta kod glasanja o članstvo u NATO savezu", izjavio je za Hinu glasnogovornik State Departmenta Rob Mcinturff.

"Na suverenim zemljama je da odluče kako se žele organizirati", istaknuo je.

Reagirajući na potpisivanje Protokola o pristupanju Hrvatske i Albanije u NATO, dan ranije u Bruxellesu, rusko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je objavilo kako smatra da će proširenje NATO-a na Hrvatsku i Albaniju nanijeti štetu sigurnosti u Evropi.

Na pitanje o neuobičajenom negodovanju Moskve zbog širenja NATO-a u regiji jugoistočne Europe, koja nije bila dio nekadašnjeg Varšavskog ugovora, Mcinturff je odgovorio kako je to dio općeg ruskog protivljenja širenju NATO-a, ali sada u drugom području.

"I ranije su izražavali protivljenje širenju NATO-a, sada samo mijenjaju smjer kada je riječ o dijelu svijeta. Međutim, to nije iznenađenje, mi imamo puno bilateralnih pitanja s Rusijom. Mi podržavamo širenje NATO-a tamo gdje oni ne podržavaju, i to je samo jedna od tačaka za raspravu", kazao je glasnogovornik.

Napomenuo je kako se to može nazvati "raspravom među prijateljima".