Šta to Moskva zna?
58

Kremlj upozorio na veliku opasnost od prelijevanja sukoba iz Izraela na regiju

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kremlj je danas izrazio zabrinutost zbog rata u Izraelu i na palestinskim područjima, upozorivši da se on može proširiti na Bliski istok, a ruski šef diplomatije Sergej Lavrov radi sa Arapskom ligom na zaustavljanju krvoprolića.

"Izuzetno smo zabrinuti. Ova situacija je potencijalno prepuna opasnosti od prelijevanja i stoga je, naravno, predmet naše posebne brige ovih dana", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na redovnom brifingu za novinare.

Rusija, koja ima odnose s arapskim zemljama, Iranom i Hamasom, kao i s Izraelom, pozvala je Palestince i Izraelce da prestanu s nasiljem i okrivila je Zapad za blokiranje Bliskoistočnog kvarteta.

Moskva je rekla da su potrebni odgovarajući pregovori kako bi se osiguralo stvaranje nezavisne palestinske države unutar granica iz 1967. s glavnim gradom u istočnom Jerusalemu.

"Smatramo da je potrebno što prije dovesti situaciju u miran smjer jer je nastavak takve runde nasilja prepun daljnje eskalacije i širenja ovog sukoba", rekao je Peskov.

Na razgovorima u Moskvi, šef Arapske lige Ahmed Aboul Gheit rekao je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu da se slaže s potrebom da se nasilje zaustavi, ali je rekao da će se takvi događaji nastaviti sve dok palestinski problem ostane neriješen.

Lavrov je rekao da je rasplamsavanje nasilja ponovno pokazalo da status quo u regiji više nije održiv. Pozvao je na prekid nasilja, ali je također rekao da je potrebno razumjeti zašto je palestinski problem ostao neriješen.

"Zahtijevamo stvaranje političkih izgleda i pravedno rješenje za palestinsko-izraelski sukob", rekao je Aboul Gheit.