Svijet
104

Kratki animirani film koji sumira sve što ste željeli znati o izbjeglicama

Klix.ba
Jedan njemački dizajn studio napravio je kratki animirani film u kojem opisuju pozadinu izbjegličke krize u Evropskoj uniji.

U ovom animiranom filmu se može vidjeti kratki historijski pregled Sirije, od vladavine Asada, preko Arapskog proljeća, pa do dolaska IDIL-a i različitih esktremističkih skupina, a sve u cilju objašnjavanja pozadine najvećeg priliva izbjeglica još od Drugog svjetskog rata.

Sirija je trenutno zemlja sa najviše izbjeglica u svijetu koji masovno dolaze u Evropsku uniju tražeći azil.

"Trenutno stvaramo historiju. Kako želimo da nas se pamti? Kao ksenofobične bogate kukavice iza ograde? Moramo shvatiti kako ovi ljudi koji bježe od smrti i destrukcije ni po čemu nisu drugačiji od nas. Prihvatajući ih i integrišući u naše društvo, dobivamo mnogo toga, dok ignorišući krizu, možemo mnogo toga izgubiti. Ukoliko ne pokažemo humanost i razum, samo će se povećati broj mrtve djece na obali. Uradimo ovo kako treba i budimo najbolji što možemo biti", poruka je ovog videa.

"In a Nutshell – Kurzgesagt" je dizajn studio iz Minhena kojeg su 2013. godine osnovali dizajneri Philipp Dettmer i Stephan Rether, a čije su animacije posvećene temama iz oblasti edukacije, nauke, kao i u komercijalnu svrhu.