Svijet
0

Kraljevska porodica dobila novog nasljednika: Kate Middleton rodila sina

Klix.ba
Foto: AFP
Brojni novinari ispred bolnice St. Mary (Foto: AFP)
Vojvotkinja od Cambridgea, Kate Middleton, rodila je sina, saopćeno je iz Kensingtonske palače.

Nakon cjelodnevnog čekanja, u kasnim poslijepodnevnim satima stigla je radosna vijest za milione Britanaca nakon što je rođen novi nasljednik Britanske krune.

Dječak je rođen u 16:24 sati po lokalnom vremenu, a težak je 3.800 grama. Princ William je prisustvovao rođenju svog prvog djetata. Majka i dijete se osjećaju dobro i ostat će u bolnici tokom noći. Kraljica Elizabeta II i njen suprug, princ od Walesa, i princ Harry, kao i cijela porodica su uzbuđeni i sretni, saopćeno je.

Sin Williama i Kate bit će treći u redu za kraljevsku krunu. Britanci su vijest o rođenju novog prestolonasljednika dočekali aplauzima i povicima, a širom zemlje su odjekivali vatrometi.

Princ Charles u saopćenju je rekao da su on i njegova supruga presretni zbog rođenja njihovog prvog unuka.

"Ovo je nevjerovatno poseban trenutak za Williama i Catherine i presretni smo zbog njih. Dobiti unuka jedinstven je trenutak u životu, a to su mi ovih mjeseci rekli mnogi ljudi s kojima sam imao prilike razgovarati. Stoga, neopisivo sam ponosan i sretan zbog toga što sam prvi put postao djed i s nestrpljenjem očekujem trenutak kada ću vidjeti bebu".

Oglasio se i premijer Velike Britanije David Cameron koji je rekao da je ovo veoma važan trenutak za cijelu naciju.

"Čestitam prekrasnom paru. Ovo je divna vijest i znam da se slavi širom zemlje. Sretni smo i ponosni", rekao je Cameron.

Podsjetimo, vojvotkinja od Cambridgea primljena je u bolnicu St. Mary u ranim jutarnjim satima, a vijest da na svijet dolazi novi nasljednik kraljevske porodice izazvala je euforiju među Britancima.

Novinari su okupirali bolnicu, a gužva je bila i ispred Buckhinghamske palače gdje je masa strpljivo čekala radosnu vijest. Kate je rodila u krilu bolnice u kojem su se rodili i William i Harry.

Dječaka će dok ne dobije ime oslovljavati sa "kraljevsko veličanstvo".