Rat klanova
372

Kralj ruske mafije ubijen snajperom u centru Moskve

Klix.ba
Policija na mjestu događaja (Foto: AFP)
Policija na mjestu događaja (Foto: AFP)
Jedan od najozloglašenijih ruskih kriminalnih mozgova, mafijaški kum Aslan Usoyan, također poznat kao djed Hassan, ubijen je snajperom u centru Moskve u srijedu, saopćila je policija.

Snajperist je pucao na Usoyana s prozora obližnje kuće, dok je 75-godišnjak izlazio iz restorana u moskovskom okrugu Arbat. Njegovi tjelohranitelji nisu uspjeli da ga pokriju na vrijeme te je umro na putu do bolnice, prenosi Russia Today.

Žena koja je izlazila iz restorana u isto vrijeme kada i Usoyan je odvedena u bolnicu s teškim povredama grudnog koša i smještena je na intenzivnu njegu u bolnici u Moskvi. Ispostavilo se da je ona samo slučajna prolaznica, koja se zatekla u restoranu u pogrešno vrijeme.

Djed Hassan je uspio preživjeti dva prethodna pokušaja atentata, ubica ga je promašio 1998. godine u Sočiju, a 2010. su teško povrijeđeni on i njegov tjelohranitelj u pucnjavi u Moskvi. On je u posljednje vrijeme postao meta u ratu između kriminalnih klanova, saopćila je policija, a navodi se kako su ga ubili isti ljudi koji su to pokušali i 2010. godine.

Usoyan je svoju kriminalnu karijeru započeo u Gruziji, gdje je zaradio svoju prvu zatvorsku kaznu zbog sukoba sa policijom, kada mu je bilo samo 19 godina.

U posljednjih nekoliko godina sumnjičilo ga se za kontrolu raznih organiziranih kriminalnih skupina koje su se bavile ilegalnim kockanjem, oružjem i drogom te krađom prirodnih resursa.