Predsjednik Tribunala
0

Kraj suđenja u Hagu sredinom 2013. godine

SRNA
Predsjednik Haškog tribunala Patrik Robinson pozvao je pred Generalnom skupštinom UN sve članice da "učine sve što mogu da bi preostala dva bjegunca Ratko Mladić i Goran Hadžić bili uhapšeni i prebačeni u pritvor Tribunala pre okončanja mandata ovog suda". "Ukoliko oni ne budu privedeni pravdi, to će ostaviti mrlju na istorijskom doprinosu UN u izgradnji mira u bivšoj Jugoslaviji. Zahtevam od država članica da učine sve što je u njihovoj moći da obezbijede hitno hapšenje ovih bjegunaca", rekao je Robinson u Njujorku.

Robinson je saopštio da se očekuje da se sva suđenja, osim četiri, biti okončana tokom 2010. godine, uz tri za koja se očekuje da budu završena početkom 2011, saopšteno je iz Haškog tribunala.

Posljednje suđenje, u predmetu protiv Radovana Karadžića, trebalo bi da bude završeno početkom 2012, a okončanje svih žalbenih postupaka očekuje se sredinom 2013. godine.  

Robinson je Generalnu skupštinu pozvao da podrži osnivanje komisije za odštetu, preko koje bi, kompenzacijom žrtvama zločina u bivšoj Jugoslaviji, trebalo da se doprinese dugoročnom miru i stabilnosti u regionu.  

On je kritikovao međunarodnu zajednicu, ocenivši da je "zaboravila žrtve".

"Trenutno ne postoji nijedan efikasan   mehanizam putem kojeg bi žrtve mogle da zahtevaju odštetu za povrede koje su im nanesenu,    uprkos tome  što je njihovo pravo na takvu vrstu kompenzacije čvrsto utemeljeno u međunarodnom pravu",   rekao je Robinson. 

On je istakao da pravdu ne predstavlja samo kažnjavanje   počinilaca, već i vraćanje dostojanstva žrtvama obezbjeđivanjem konkretnih sredstava da ponovo izgrade svoje živote.