Svijet
52

Kraj medijske slobode: Turske vlasti preuzele kontrolu nad opozicionim medijem

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Turske vlasti preuzele su kontrolu nad najvećim printanim medijem te zemlje pod nazivom Zaman koje su podržavale utjecajnog "neprijatelja" predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Fethullaha Gulena koji se nalazi u SAD-u.

Imenovani su novi administratori koji će uređivati novine Zaman na zahtjev istanbulskog tužioca. Službenici nisu još potvrdili ove izvještaje. Nije jasno da li će ova odluka utjecati na sestrinsku novinu koja se štampa na engleskog jeziku Today's Zaman.

Ovaj potez protiv novina Zaman napravljen je nakon što je policija pritvorila prominentnog biznismena zbog navoda o finansiranju "Gulenove terorističke grupe", kako su rekli tužioci, navodi Reuters.

Erdogan optužuje Gulena za urotu protiv vlasti gradeći mrežu pristalica u sudstvu, policiji i medijima. Gulen je negirao ove optužbe. Njih dvojica su bili saradnici dok policija i tužilaštvo koji su simpatizirali Gulena nisu otvorili kriminalnu istragu protiv Erdoganovih užih saradnika 2013. godine.

"Ovo je kraj medijske slobode u Turskoj. Mediji su uvijek bili pod pritiskom ali nikada nije bilo ovako javno. Preuzimanje novina je protivno ustavu, posebno ako nema temelja za to", rekao je Sevgi Akarcesme, urednik novina Today's Zaman.

Zaman je najprodavanija turska novina, a prema portalu MedyaTava koja prati rad medija, od početka ove godine do kraja februara prodato je 650.000 primjeraka.

Stotine pristalica okupilo se ispred prostorija redakcije novina Zaman noseći tursku zastavu i natpise "Dalje ruke od mojih novina", te "Slobodni mediji ne mogu biti ušutkani".

Erdogan je optužio Gulena da pravi paralelnu državnu strukturu, dok su vladini zvanični optužili Guilenove pristalice da rade sa Kurdskom radničkom partijom.