Svijet
0

Kovčeg sa Arafatovim tijelom stigao u Kairo

NINA
Kovčeg s tijelom palestinskog lidera Yassera Arafata prebačen je sinoć avionom francuske vlade iz Pariza na međunarodni aerodrom u Kairu, gdje će danas, uz jake mjere sigurnosti, palestinskom lideru biti odane vojne počasti.

Arafatovo tijelo će zatim egipatskim vojnim helikopterom biti prebačeno u Ramallu, na Zapadnu obalu i poslijepodne pokopano u sjedištu Mukata. Izrael nije udovoljio želji Arafatove porodice da bude pokopan u Jeruzalemu. Palestinski dužnosnici počeli su dolaziti u glavni grad Egipta još u srijedu uvečer. Iz Pariza je u Kairo sinoć doputovala i Arafatova udovica Suha.

Šefovi država i vlada arapskih i muslimanskih zemalja, kao i šefovi diplomacija brojnih zemalja svijeta prisustvovat će oproštaju od palestinskog lidera, simbola borbe Palestinaca za domovinu. Egipat je proglasio trodnevnu žalost, a Arapska liga, čije je sjedište u Kairu, sedmodnevnu uz zastave spuštene na pola koplja.

Šefovi država Jordana, Jemena, Alžira, Egipta, Južne Afrike, Indonezije i Libana su potvrdili dolazak na sahranu. Očekuju se također predsjednik Tunisa i potpredsjednik Narodne Republike Kine, kao i premijeri Pakistana i Švedske te predsjednik vlade i šef diplomacije Turske. Evropsku uniju (EU) će na sahrani predstavljati visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, predsjedništvo Unije ministar vanjskih poslova Nizozemske Bernard Bot, čija zemlja trenutno predsjedava EU-om, a Evropsku komisiju komesar za razvoj i humanitarnu pomoć Louis Michel.

Pomoćnik državnog sekretara William Burns će predstavljati SAD, a u ime Rusije doći će predsjednik Državne dume Boris Grizlov, zamjenik šefa ruske diplomacije Aleksandr Saltanov i bivši ministar spoljnih poslova Jevgenij Primakov. Glavni tajnik UN-a Kofi Annan poslao je u Kairo svog specijalnog predstavnika za Bliski istok Terriea Red-Llarsena.

Iz Bosne i Hercegovine treba doputovati predsjedavajući Vijeća ministara Adnan Terzić, iz Srbije i Crne Gore zamjenik ministra vanjskih poslova Predrag Bošković, a iz Hrvatske ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Na sahranu u Kairu doći će i dva izraelska izaslanika, Arapina. Arafatovo tijelo će preko noći biti smješteno u bolnici u Gala vojnom kompleksu u blizini kairskog aerodroma, najavili su egipatski sigurnosni izvori.

U Egiptu je Yasser Arafat počeo svoj politički život, a prema nekim autorima je i rođen u Kairu 1929. Egipat je bio posrednik u palestinsko-izraelskom sukobu, budući da je prvi od arapskih susjeda Izraela potpisao mir s tom zemljom 1979.

Ceremonija u Kairu omogućila je da predstavnici arapskih i islamskih zemlja s kojima Izrael nema diplomatske odnose dođu na posljednji oproštaj s Yasserom Arafatom. Posljednji put je državna sahrana organizirana u egipatskoj prijestolnici prije 23 godine, nakon ubistva Anvara Sadatha, zbog čega je egipatskim dužnosnicima osiguranje predstavljalo veliku brigu.