Svijet
616

Kovačević: Za napad u Istanbulu odgovorna je obavještajna služba koja ne želi dobro Turskoj

Piše: A. B.
Goran Kovačević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Goran Kovačević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Goran Kovačević, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, za Klix.ba kaže kako vjeruje da je za sinoćnji napad u Istanbulu, u kojem je poginulo 36, a ranjeno 150 osoba, odgovorna obavještajna služba države koja ne želi dobro Turskoj i kojoj ne odgovara stanje u tom dijelu svijeta.

Prema njegovim riječima, za svaki teroristički napad koji se desio u posljednje vrijeme bilo gdje u svijetu odgovornost je preuzeo IDIL ili mu je to nametnuto.

"U ovom slučaju IDIL-u odgovara da preuzme odgovornost bez obzira na to da li je umiješan ili ne, a ustvari se radi o kriminalnim organizacijama i političkim strategijama koje se 'peru' kroz IDIL. NATO-ova tajna armija je projekat unutar NATO-a koji je vrlo tajan i odnosi se na borbu protiv bilo kakve pojave komunističkih ideja u zapadnoj Evropi. Takvi projekti danas žive, a iza njih su uvijek stajale obavještajne službe. Bilo kakva promjena odnosa na Bliskom istoku koji podrazumijevaju učešće Turske ne odgovara zapadnom svijetu", izjavio je Kovačević.

Ističe da napad u Istanbulu nije ni blizu medijski popraćen kao u Briselu i Parizu, a riječ je o ozbiljnom napadu na sigurnost i slobodno kretanje ljudi, kao i ataku na sve sfere društvenog života.

"Ovo će najviše uzdrmati ekonomiju Turske, a sve se dešava u trenutku kada dolazi do određenog pomjeranja političkog shvatanja predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i pravljenje otpora prema Turskoj. Primicanje Turske Rusiji neće uspjeti, a to će pokušati svi zaustaviti i to napadima kao što je ovaj sinoć. U nauci je poznat način destabilizacije jedne zemlje, a to se najbolje radi metodama koje su vidljive narodu - pljačkama, kriminalom, terorizmom... Niko se ne plaši organiziranog kriminala, jer on nije blizak ljudima, nisu u doticaju s njim. Ljudi se poistovjećuju sa žrtvama koje imaju ime, a sa brojkama se niko ne poistovjećuje", zaključio je Kovačević.

U posljednjih godinu dana dogodilo se osam velikih napada u Turskoj.