Svijet
148

Kovač: Omjer NATO-a i Rusije je 10:1 u korist NATO-a

Razgovarao: Ervin Mušinović
Foto: EPA
Foto: EPA
"S jedne strane je Rusija sa 142,470,272 stanovnika i bruto nacionalnim dohotkom od 3,57 triliona dolara, a sa druge strane su EU i SAD sa 830,326,915 stanovnika i bruto dohotkom od 35,07 triliona dolara. Znači, omjer je otprilike 10:1, u korist NATO-a", rekao je analitičar političkih procesa u regiji Bliskog istoka Mirnes Kovač.

Kovač je kazao kako je primjetan priličan broj ljudi koje fascinira ruska intervencija na Bliskom Istoku, te navodna ruska borba protiv IDIL-a.

On ističe da osim vrlo neizvjesne pomoći Assadu, Rusija nema kapaciteta da značajno promjeni geopolitičku sliku ovog sukoba.

"Ipak, prvo u Ukrajini, a sada u Siriji, Rusija je pokazala da nije zanemariv faktor. Treba napomenuti da Rusija nastoji prikazati svoje djelovanje kao globalne sile, dok realno djeluje kao regionalna sila što je jako važno razlikovati, a u slučaju Rusije to je vrhunac njenog kapaciteta", smatra Kovač.

Dodaje da "Rusija neće znatno narušiti IDIL, ali hoće, i zbog toga je involvirana pomoći spašavanje Assada, i dodatno naštetiti anti-assadovskim pobunjenicima koji se ujedno bore i protiv IDIL-a.

"Da, Rusija zna šta hoće-pomoći Assadu i tu je jedino u prednosti. Amerika i Zapad četiri godine pokazuju da ne znaju šta hoće, a uz ranije neuspjehe, Afganistan i Irak, taj dojam se pojačava. Dakako, ovi stavovi bi bili puko naklapanje bez realnih pokazatelja u brojkama i činjenica koje se ne mogu sakriti. A činjenice su svetinja", rekao je Kovač.

Mirnes Kovač
Mirnes Kovač

Kovač se u razgovoru poziva i na pokazatelje koji svjedoče tezi "globalna/regionalna sila".

"Početna je da je Rusija u recesiji već skoro godinu dana. A uz to usporedićemo malo odnos snaga Rusija-NATO: Prema procjenama 'CIA Factbook' Rusija, koja je poprilično usamljena na jednoj strani, u 2014. godini imala je 142,470,272 stanovnika i bruto nacionalni dohodak od 3,57 triliona američkih dolara. Radi početne usporedbe na drugu stranu ćemo staviti Njemačku, kao vodeću evropsku ekonomiju koja je u 2014. godini imala 80,996,685 stanovnika i bruto dohodak od 3,62 triliona dolara. Dakle sama njemačka ekonomija ima veći bruto dohodak od Rusije za 50 milijardi dolara, što znači da je Njemačka sa skoro duplo manje stanovnika i dalje produktivnija za 50 milijardi dolara", kazao je Kovač.

Dodaje da je populacija cijele Evropske unije u 2014. godini iznosila je 511,434,812 stanovnika sa bruto dohotkom od 17,61 triliona dolara.

"Ekonomija Evropske unije jača je, prosto rečeno, za 14,04 triliona dolara od Ruske ekonomije. Struktura i sastav privrede, zatim tehnologija i znanje su neuporedivo u korist EU. Pošto su sankcije Rusiji uvedene od strane EU i SAD-a zajedno cijeloj jednačini je potrebno dodati i podatke o američkoj populaciji i privredi. Prva sila svijeta je u 2014. godini imala 318,892,103 stanovnika i bruto dohodak u iznosu od 17,46 triliona dolara", rekao je Kovač.

Na kraju je dodao kako je potrebno izvesti završnu računicu u kojoj je s jedne strane Rusija sa 142,470,272 stanovnika i bruto nacionalnim dohotkom od 3,57 triliona dolara, a sa druge strane su EU i SAD sa 830,326,915 stanovnika i bruto dohotkom od 35,07 triliona dolara.

"Znači, omjer je otprilike 10:1, u korist NATO-a. Dakle, toliko o kapacitetima, mogućnosti Putina da realno izazove Zapad. Ovdje naravno nismo ni računali Tursku koja je također članica NATO-a", zaključio je Kovač.