Nova izgradnja u Jerusalemu
0

Kouchner: Odluka Izraela je za žaljenje

FENA
Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner "zažalio je" zbog odluke Izraela o izgradnji skoro 1.000 novih stanova u istočnom Jerusalemu, te zatražio da se nastave politički pregovori - Očito je da se radi o odluci koju mi žalimo. Ali, istovremeno, uvijek se to tako radilo. Zasad, treba pokrenuti humane razgovore oči u oči, rekao je on, nakon potpisivanja u Jerusalemu konvencije o obnovi jedne bolnice u Gazi, javio je AFP.

Izraelsko ministarstvo unutarnjih poslova odobrilo je u utorak izgradnju 900 stanova u četvrti Gilo u istočnom Jerusalemu, u punom jeku međunarodne kontroverze o kolonizaciji.

Ova odluka je izazvala međunarodni bijes, SAD-a i Evropske unije, koja je izrazila svoje "zaprepaštenje", te UN-a, koji podsjeća da su jevrejska naselja "ilegalna".

Tokom svog kratkog zadržavanja u Ammanu, Kouchner se sastao i s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abbasom kojem je ponovio "povjerenje" Francuske.

  • Govorili smo o miru, o hitnom imperativu nužnosti vraćanja političkim razgovorima. Neophodno je ubuduće da obje strane nastave političke razgovore, kazao je Kouchner, naglasivši da je Francuska "odlučna da odigra svoju ulogu u pokretanju dijaloga".