Svijet
0

Kosovo: Posrednici Kontakt grupe u Prištini

FENA
Priština
Priština
Posrednička "trojka" Kontakt-grupe u novim pregovorima o statusu Kosova započinje u subotu dvodnevnu posjetu Prištini, gdje će se sastati sa predstavnicima kosovskih privremenih institucija, UNMIK-a, KFOR-a i Srba iz južne pokrajine.

Predstavnik EU - njemački diplomata Volfgang Išinger, američki izaslanik Frenk Vizner i predstavnik Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, kako je saopćila Kancelarija EU u Prištini, u subotu će se prvo sastati sa komandantom KFOR-a Rolandom Katerom i zamenikom šefa UNMIK-a Stivenom Šukom.

"Trojka" će zatim razgovarati odvojeno sa predstavnicima pokrajinskih privremenih vlasti - predsjednikom i premijerom Fatmirom Sejdiuom i Agimom Čekuom, a potom je predviđen sastanak sa prištinskim pregovaračkim timom.

U nedelju će, kako je predviđeno, Išinger, Vizner i Bocan-Harčenko razgovarati sa predstavnicima Srba na Kosovu.

Predsjednik Srpske liste Oliver Ivanović izjavio je u subotu agenciji Tanjug da će "trojci" biti prenjeto stanovište tamošnjih Srba, koji smatraju da Kosovo ne može dobiti nezavisnost, već samo najširi oblik autonomije.

"S druge strane, predstavnici zvanične Prištine će od međunarodnog posredničkog tima zatražiti stvaranje nezavisne i suverene države Kosovo "što je prije moguće", izjavila je u subotu portparol privremene kosovske vlade Ulpijana Ljama.

Predsjednik privremene kosovske vlade Čeku rekao je u petak da Priština ima "vrlo jasnu" platformu za nastavak pregovora s Beogradom, koje je nazvao "dopunskim razgovorima o statusu" Kosova.

Kako je saopćeno u Prištini, pregovarački tim kosovskih Albanaca sastat će se u subotu u 14 sati kako bi utvrdio platformu za razgovore. Njihov sastanak sa trojicom posrednika zakazan je za 16.30 sati, a za 18 sati planirana je konferencija za novinare.

Posrednici Kontakt grupe razgovarali su u petak s državnim rukovodstvom Srbije, predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Vojislavom Koštunicom i ministrima inostranih poslova i za Kosovo Vukom Jeremićem i Slobodanom Samardžićem o nastavku razgovora o rješavanju budućeg statusa Kosova.

U razgovoru s državnim vrhom Srbije, posrednička "trojka" je podržala prijedlog Beograda da osnovna tema predstojećih razgovora bude pitanje statusa pokrajine i ocijenila da je, uz neophodnu pripremu, potrebno da što prije dođe do direktnih razgovora Beograda i Prištine.

Tokom razgovora u Beogradu, istaknuto je i da rješenje do koga se dođe u novim pregovorima mora biti potvrđeno u Vijeću sigurnosti UN.