Pronašao utočište?
0

Konvoj sa Gadafijem prešao u Niger

SRNA
Muamer Gadafi
Muamer Gadafi
Veliki konvoj libijske armije prešao je pustinjsku granicu sa Nigerom, što bi mogao da bude rezultat tajnog dogovora pukovnika Muamera Gadafija o dobijanju utočišta u ovoj prijateljskoj afričkoj državi, izjavili su danas vojni izvori iz Francuske i Nigera.

Konvoj sa oko 200 do 250 vozila imao je pratnju vojske Nigera, siromašne bivše francuske kolonije južno od Libije.

Francuski vojni izvor rekao je Reutersu da bi kolona mogla da bude na putu ka susjednoj Burkini Faso, koja je Gadafiju ponudila azil.

Nije poznato gdje se trenutno nalazi 69-godišnji pukovnik. On je emitovao nekoliko poruka od kada je bio primoran da počne skrivanje prije dvije sedmice i obećao da će umrijeti u borbi na libijskom tlu.

Francuski izvor  je dodao  da se vjeruje da je Gadafijev sin Saif al-Islam takođe u ovom konvoju.

Malo je vjerovatno da se kolona libijskih vojnih vozila mogla kretati bezbjedno bez dogovora sa NATO-om, pošto su Alijansini borbeni avioni u prethodnom periodu intenzivno tragali za položajima libijske armije.

Izvori su rekli Reutersu da je Francuska možda posredovala u sklapanju dogovora između novih libijskih vlasti i Gadafija.
Portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova u Parizu nije mogao da potvrdi izvještaj o dolasku konvoja u sjeverni nigerski pustinjski grad Agadez, niti da je Gadafi dobio bilo kakvu ponudu o povlačenju.

Međunaroni kriivični sud u Hagu optužio je Gadafija i Saifa al-Islama za zločine protiv čovječnosti.

Izvori su rekli da je moguće da je konvoj sa oficirima sa juga Libije prešao u Niger preko teritorije Alžira, te da nije direktno prešao libijsko-nigersku granicu. Pretpostavlja se da su se Gadafi i njegov sin tokom prošle sedmice krili u libijskom gradu Bani Validu.

Libijski Nacionalni prelazni savjet ranije je saopštio da želi da sudi Gadafiju, a ne da ga preda Međunarodnom krivičnom sudu.