Svijet
0

Kondukter izbacio iz voza 300 putnika

FENA
Više nego savjesni kondukter austrijske željeznice (OBB) doveo je ovog vikenda do zahlađenja odnosa austrijske i mađarske željeznice, odlučivši da na graničnom prijelazu na ulazu u Austriju izbaci iz voza 300 putnika jer je voz "EuroCity" (EC-40) koji saobraća između Budimpešte i Beča bio prepun.

Riječ je o putnicima koji nisu imali rezervacije za mjesta za sjedenje u vozu, pa ih je kondukter izbacio na prijelazu Hegyeshalom / Nickelsdorf.

OBB je ovu drastičnu mjeru ocijenio ispravnom, dok mađarska željeznica (MAV) za to nema razumijevanja.

Voz EuroCity "Liszt Ferenc" nastavio je vožnju sa graničnog prijelaza na kojem su austrijski kondukteri preuzeli službu tek kada su svi putnici koji nisu imali mjesto za sjedenje napustili kompoziciju.

Zbog ove mjere voz je kasnio 40 minuta, a izbačeni putnici morali su nastaviti putovanje kasnijim regionalnim vozom.

OBB ističe da kada kondukter otvori vrata vagona i vidi da nema mjesta, to znači da putnici više nisu sigurni.

Glasnogovornik OBB-a Nicolas Kiefer je rekao da su zbog prenatrpanosti bili blokirani i izlazi u slučaju nesreće.

Prema njegovim riječima, u slučaju nesreće bilo bi nemoguće izvesti bilo kakvu akciju spašavanja, pa je kondukter ispravno reagirao.

MAV je osudio postupak konduktera, ukazujući da je u vozu bilo mjesta za stajanje. Putnici su bez potrebe izbačeni iz voza, istakao je glasnogovornik MAV-a Tibor Sigulinski, podsjetivši da ne postoji nikakvo pravilo koje utvrđuje maksimalan broj putnika.

OBB je odgovorio da se u vozovima tolerira samo "minimalan" broj putnika koji se odluče na stajanje. Spomenuti voz je, kako ističe OBB, bio prenatrpan, na što ukazuje broj od 300 izbačenih putnika.

Zbog ovog nesporazuma, prenio je Tanjug, OBB i MAV su najavili sastanak, kako bi se izbjegli slični problemi u budućnosti.