Svijet
0

Komunista Zjuganov protivkandidat Putinu

SRNA
Genadi Zjuganov
Genadi Zjuganov
Opoziciona Komunistička partija Rusije izabrala je danas veterana Genadija Zjuganova za kandidata na predsjedničkim izborima, poslije dobrog rezultata stranke na nedavnom glasanju za sastav parlamenta.

Zjuganov (67) je dobio jednoglasnu podršku delegata Komunističke partije za četvrtu predsjedničku kandidaturu. On je 1996. godine izgubio od Borisa Jeljcina, 2000. od sadašnjeg premijera Vladimira Putina, a 2008. godine od predsjednika Dmitrija Medvedeva.

Na predsjedničkim izborima u martu sljedeće godine očekuje se Putinova pobjeda, ali su komunisti udvostručili broj glasova na parlamentarnim izborima, na 20 odsto. Oni su, također, ohrabreni talasom opozicionih protesta povodom navodnih neregularnosti na parlamentarnim izborima.

Zjuganov je intervjuu prošlog mjeseca ukazao na opšte nezadovoljstvo Putinovom objavom u septembru da će on i Medvedev sljedeće godine zamijeniti funkcije. "Pune četiri godine ovaj tandem je varao ljude tvrdeći da će se obojica kandidovati na izborima, a sada se ispostavilo da su sve davno dogovorili", izjavio je Zjuganov.

Zjuganov je politički veteran koji još čuva malu Lenjinovu statuu. On ima podršku uglavnom starijih glasača, koji su postali gubitnici tokom tranzicije, poslije raspada Sovjetskog Saveza prije 20 godina. On je u drugom krugu izbora 1996. godine izgubio od Jeljcina, osvojivši 40,3 odsto glasova, na glasanju koje je takođe bilo obilježeno navodima o neregularnostima.

Prošle sedmice, ruski milijarder Mihail Prohorov saopštio je da će se kandidovati za predsjednika. Ostali predsjednički kandidati su nacionalista Vladimir Žirinosvki i Sergej Mironov, lider ljevičarske stranke Pravedna Rusija.