Svijet
17

Kompanija "Kalašnjikov" uskoro počinje proizvodnju bespilotnih letjelica

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ruska kompanija "Kalašnjikov" odlučila je da formira preduzeće koje će proizvoditi bespilotne letjelice - dronove, koji će se koristiti za kontrolu granica, izjavio je danas direktor te kompanije Aleksej Krivoručko na Međunarodnom sajmu odbrane u Abu Dabiju.

"Donijeli smo odluku da osnujemo zajedničku kompaniju za proizvodnju izviđačke bespilotne letjelice u saradnji sa ruskom kompanijom "Zala Aero", rekao je Krivoručko.

On je dodao da će dronovi biti korišteni za kontrolu granice i izviđanje u specijalnim misijama.

Prema njegovim riječima kompanije planiraju razvoj i proizvodnju bespilotnih letjelica za potrebe praćenja vanredne situacije, opasnih objekata i geodetskih istraživanja.

Kompanija "Kalašnjikov" će proizvoditi i desantne čamce, brodove za istraživanja i spašavanja koji će biti korišćeni u misijama za borbu protiv piraterije, borbu protiv terorizma kao i u operacijama potrage i spašavanja.

Jedna je od najvećih kompanija za proizvodnju oružje, kompanija "Kalašnjikov" osnovana je 1807. godine, a najpoznatiji proizvod je puška "kalašnjikov", koja se koristi u više od 100 zemalja širom svijeta.

Kompanija svojim proizvodima snabdijeva tržišta 27 zemalja širom svijeta, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Njemačku, Norvešku, Italiju i Kanadu.