Ukrajina
0

Komorowski putuje u Katin da dovrši "misiju" pokojnog Kaczynskog

FENA
Bronislaw Komorowski  (Foto: Reuters)
Bronislaw Komorowski (Foto: Reuters)
Vršilac dužnosti poljskog predsjednika Bronislaw Komorowski planira danas poći u Katin kako bi "dovršio posjetu" presjednika Lecha Kaczynskog čiji se avion srušio 10. apila.

"Naša delegacija planira tamo poći u nedjelju i dovršiti kobnu posjetu Lecha Kaczynskog", rekao je Komorowski u subotu, prenijela je agencija Itar-Tass.

Komorowski, koji u Moskvi sudjeluje na obilježavanju 65. godišnjice pobjede saveznika nad nacistima, sastao se u subotu s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom, koji mu je obećao da će nastaviti objavljivanje dokumenata o pokolju u Katinu.

"Po mome direktnom nalogu rad na kaznenom predmetu N-159 (o Katinu) nastavit će se, pa i što se tiče skidanja oznake tajnosti s dokumenata", rekao je Medvedev. Medvedev je Komorowskom predao 67 svezaka dokumenata o tome pitanju.

"Zločin u Katinu i laž o Katinu bili su kamen spoticanja u našim odnosima. Istina o Katinu može biti čvrst temelj za razvoj naših veza", istaknuo je pak Komorowski.

Oko 22.000 poljskih časnika pobila je Staljinova politička policija NKVD u Katinskoj šumi, na zapadu Rusije, ali i u Harkovu, u Ukrajini, i u Mednom, u Rusiji, na početku Drugog svjetskog rata.

Avion poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog srušio se 10. aprila u Rusiji, u blizini Smolenska, dok je s delegacijom putovao na proslavu godišnjice u Katin. Svih 96 putnika i članova posade, među kojima je bio velik broj poljskih visokih dužnosnika, poginulo je u toj nesreći.