Svijet
2

Komisija pape Franje razmatrat će mogućnost imenovanja žena đakonima

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Papa Franjo oformio je komisiju koja bi proučila historijsku ulogu žena đakona u Katoličkoj crkvi, a u svrhu postavljanja žena u ovu službu, saopćeno je iz vatikanske press službe.

Nakon što se u maju sastao sa grupom časnih sestara, papa je obećao oformljavanje komisije.

"U razgovoru s Vijećem pretpostavljenih, papa je izrazio svoju namjeru da oformi zvaničnu komisiju koja bi proučila svećenice, naročito u kontekstu ranih početaka Crkve", stoji u saopćenju, a prenosi CNN.

Žene nisu služile kao svećenice u proteklim stoljećima, barem ne na Zapadu, a Crkva je definitivno odlučila kako žene ne mogu biti primljene u redove svećenstva.

Mada je papa Ivan Pavao II potvrdio ovu odluku 1994. godine, žene širom svijeta predaju crkvama zahtjeve za svećenstvo, ali čini se kako ova odluka nikada neće biti promijenjena.

Žene su do kraja 12. stoljeća služile kao svećenice u nekim crkvama na Zapadu, a trenutno služe u Ortodoksnoj crkvi u Grčkoj.

Papa je za predsjednika Komisije postavio nadbiskupa Luisa Francisca Ladariu Ferrera, a komisija je sastavljena od šest žena i šest muškaraca s akademskih institucija širom svijeta.