Nakon smrti Cana
0

Kolumbijski pobunjenici nastavljaju borbu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Kolumbijski pobunjenici iz grupe Farc saopštili su noćas da će nastaviti borbu poslije pogibije svog vođe Alfonsa Cana, što je najveći udarac koji su pretrpjeli u posljednjih skoro 50 godina.

Farc je odbio poziv predsjednika Juana Manuela Santosa da se demobiliše, objavljeno je na informativnom.

Zvaničnici su jučer objavili da je vojska bombardovala skrovište Farca u džungli u planinskom regonu Kauka, na jugozapadu zemlje. Vojnici su se potom spustili u to područje iz helikoptera i ubili omraženog marksističkog pobunjeničkog vođu i još nekoliko pobunjenika.

Canovo tijelo kasnije je prikazano na slikama bez prepoznatljive brade, sa otvorenim očima i naočarama koje mu vise sa vrata.

Vođa pobunjenika poginuo je poslije dojave od jednog bivšeg pobunjenika. Na mjestu intervencije pronađeno je šest laptopa sa 39 memorijskih uređaja, potom mobilni telefoni i gotovina u dolarima, pesosima i evrima.

"Ovo je najveći udarac koji je Farc pretrpio u svojoj istoriji. Želim da pošaljem poruku svakom članu te organizacije: Demobilišite se ili ćete završiti u zatvoru ili grobu. Ostvarićemo mir", rekao je predsjednik Santos u govoru u vojnoj bazi Popajan.

Pojedini građani noćas su slavili na ulicama uz povike "Cano je mrtav!". Lokalni mediji prenijeli su slike ubijenog pobunjeničkog lidera na naslovnim stranama.
Iako je Farc u određenim ultraljevičarskim krugovima uživao podršku kao grupa koja se bori za zaštitu seljaka, većina Kolumbijaca doživljavala je Cana kao kriminalca kji se finansira prodajom kokaina. Brojne pogibije i otmice traumatizovale su naciju i nanijele štetu ugledu Kolumbije u svijetu.

Cano, bivši studentski aktivista, preuzeo je komandu nad pobunjenicima kada je osnivač Farca umro od srčanog udara 2008. godine.

Nasilje u Kolumbiji značajno je umanjeno u posljednjih nekoliko godina, od kada se snage bezbjednosti oslanjaju na bolje obavještajne podatke, tehnologiju i obuku koje im pruža vojska SAD.

	Strane investicije u zemlji povećane su od kada je armija pokrenula ofanzivu protiv pobunjenika 2002. godine, naročito u oblasti naftne i rudarske industrije.