Čovjek iz sjene
7

Koliko je bogat Igor Sečin, Putinova desna ruka? Uspon Darth Vadera u Kremlju

B. R.
Igor Sečin (Foto: EPA-EFE)
Igor Sečin (Foto: EPA-EFE)
Igor Sečin je desna ruka ruskog predsjednika Vladimira Putina. Ruski mediji ga zovu Darth Vader, a američki diplomate "sivi kardinal Kremlja" čime ukazuju na njegov utjecaj iz sjene.

Ovaj 61-godišnjak je direktor državne naftne kompanije Roznjeft. Njegova odanost Putinu u posljednjih 20 godina učinila ga je nevjerovatno bogatim, ali koliko zaista bogatim? Prema pisanju poslovnog magazina Forbes, teško je precizno kazati koliko je bogat.

Kao i o Putinovom bogatstvu, i o Sečinovom bogatstvu se vrlo malo zna. Samo javno trguje dionicama kompanije na čijem je čelu. Prema pojedinim procjenama, ima bogatstvo od najmanje 800 miliona dolara. Bar je toliko vrijedilo dok Zapad nije počeo sankcionisati Rusiju zbog agresije na Ukrajinu.

Među njegovom imovinom najvrednija je jahta Crescent od 511 miliona dolara. Tu je i mnoštvo druge raskošne imovine. No, spomenuta jahta mu je zaplijenjena u Španiji. Imovinu posjeduju i njegova djeca Ivan, kojeg su Sjedinjene Američke države sankcionisale 24. februara, Inga i Varvara. Sečin nije želio komentarisati navode o bogatstvu.

Kako je postao ovoliko bogat? Postoje dvije teorije kojima se odgovara na ovo pitanje. Prema prvoj teoriji, novac je crpio iz Roznjeftovih transakcija. Prema drugoj, uzima dio prihoda od kompanijine mreže za trgovinu energijom.

Koliko je poznato, za razliku od većine oligarha, Sečin nije vlasnik bilo koje kompanije. Jednostavno se za njega tvrdi da je Putinov sluga.

Njegov uspon je počeo u Sankt Peterburgu, u gradu u kojem su rođeni i odrasli i on i predsjednik Rusije. U ovom gradu je diplomirao francuski i portugalski jezik, a doktorirao je ekonomiju. Po završetku studija radio je na sovjetskim projektima u Angoli i Mozambiku.

Sa Putinovim političkim usponom dešavao se i Sečinov uspon. Prije nego što je došao na čelo Roznjefta, bio je na nekoliko značajnih državnih funkcija. Jedan od najbogatijih ruskih oligarha Mihail Hodorkovski, koji je u egzilu, tvrdi da je Sečin "glavni um" u energetskoj politici Rusije, piše Forbes.